Υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Μεταπολίτευσης. Την εποχή της παντοδυναμίας του όλη η Ελλάδα έτρεχε πίσω του: επιχειρηματίες, εκδότες, δημοσιογράφοι, βουλευτές και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, έκαναν ουρά για να διασφαλίσουν την εύνοια του. «Αν είχες μέσο τον Άκη», λέει ένας παλιός συνομιλητής του, «μπορούσες να ανοίξεις όλες τις πόρτες!»
Έφτασε ένα βήμα πριν γίνει πρωθυπουργός και όταν έχασε από τον θανάσιμο αντίπαλο του, τον Κώστα Σημίτη, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση που τελικά τον οδήγησε στον Κορυδαλλό.
Σήμερα ο Ακης, είναι η σκιά του εαυτού του. Εγκαταλειμμένος από την οικογένεια του, από φίλους και συνεργάτες περιμένει προφυλακισμένος στην έκτη -VIP- πτέρυγα των μεγαλύτερων φυλακών της χώρας την δίκη που αναμένεται να σπάσει ταμεία. Η Ελλάδα δεν έχει γνωρίσει παρόμοια υπόθεση. Να προφυλακιστεί και να οδηγηθεί στο ακροατήριο-με αποδείξεις- ένας πολιτικός του διαμετρήματος του Άκη.
Κάποτε, ίσως μάθουμε για τις διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος που διακίνησε το σύστημα Τσοχατζόπουλου. Λέγεται ότι ο άνθρωπος που παρολίγον να γίνει πρωθυπουργός αποκόμισε από μίζες πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό μυθικό για μια φτωχή ουσιαστικά χώρα όπως η Ελλάδα. Κάποτε ίσως μάθουμε από πού έφτασαν στα μαύρα ταμεία του Άκη, τόσα χρήματα!
Σήμερα ο Άκης είναι ένας άνθρωπος μόνος, χωρίς να δείχνει να καταλαβαίνει τι ακριβώς του συμβαίνει. Είναι δύσκολο, για κάποιον που σχεδόν συγκυβερνούσε την Ελλάδα για δεκαετίες να βρεθεί ξαφνικά στο πουθενά. Ακόμα και αν η κοινωνική σου καταγωγή είναι ταπεινή, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συνειδητοποιήσεις αν αυτά που έζησες ήταν πραγματικότητα ή όνειρο. Δύσκολα μπορείς να συνειδητοποιήσεις πώς γίνεται να βρεθείς από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τις σουίτες στα πανάκριβα resorts της Σαρδηνίας στο Κορυδαλλό αγκαλιά με τον Μάκη Ψωμιάδη.
Αυτοί ωστόσο που τον γνωρίζουν καλά και από παλιά επιμένουν ότι ο Άκης τα έκανε πάντα όλα λάθος. Από την πολιτική έως τα προσωπικά ο Άκης -ισχυρίζονται- δεν είχε ακριβώς επίγνωση τι ακριβώς κάνει. Σαν να είχε χάσει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Μήπως δεν ήταν λάθος-λένε- η επιλογή της Βίκυς, μιας κοπέλας απροετοίμαστης να ζήσει δίπλα σε ένα μεγιστάνα της πολιτικής που τον είχε επιλέξει ακριβώς γιατί την έβαζε σε μια άλλη διάσταση; Αυτήν δηλαδή να ικανοποιείς κάθε σου επιθυμία, χωρίς το χρήμα να έχει αξία; Και πώς σήμερα η Βίκυ, που φαίνεται να έχει κόψει κάθε επαφή με τον Άκη, έχοντας δρομολογήσει και το διαζύγιο, μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν είχε ιδέα από πού έβγαιναν τόσα χρήματα που τους επέτρεπαν να ζουν σαν Κροίσοι;
Αυτόπτης μάρτυρας, φίλος του Άκη από τα παλιά, περιέγραφε κάποτε πώς είχε μείνει κόκκαλο, πέφτοντας σε ένα λογαριασμό που είχε φέρει στο γραφείο του «ωραίου Μπρούμελ» ένα γνωστό γυναικείο παπουτσάδικο της πλατείας Κολωνακίου: 75.000 ευρώ ήταν ο λογαριασμός που σχεδόν τον είχε αφήσει άφωνο. Λένε ακόμα ότι γνωστός εφοπλιστής με δραστηριότητες και στην στεριά που είχε χρηματοδοτήσει ένα ταξίδι του Άκη και της Βίκυς την εποχή που ήταν στο Ανάπτυξης, για να ξεμπλοκάρει μια υπόθεση που είχε υπογραφεί από τον προκάτοχο του, έμεινε κάγκελο με τον λογαριασμό που του έστειλαν οι Ιταλοί. Όταν ζήτησε και αναλυτικά τον λογαριασμό δεν προλάβαινε να μετρήσει τα Bulgari ρολόγια και κοσμήματα που περιλαμβάνονταν στα extra!
Ο Άκης μοιάζει να μην καταλαβαίνει γιατί ακριβώς τον κατηγορούν και τον έχουν προφυλακίσει, ίσως γιατί θεωρούσε ότι οι μίζες ήταν αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς του πολιτικού-επιχειρηματία που είχε καθιερώσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που μας κυβέρνησε από το 1974 και ουσιαστικά κυβερνά την Ελλάδα από την συγκρότηση της σε κράτος. Κατά μία έννοια δεν έχει και άδικο, αφού αυτό το σύστημα δεν μπορεί εξορισμού να είναι δίκαιο, ούτε μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη. Πώς γίνεται ας πούμε να υπάρξει κάθαρση σε μια χώρα όπου διώκονται μόνο αυτοί που τα πήραν και καθόλου αυτοί που τα έδωσαν;
Λίγη σημασία έχει αυτό πλέον για τον Άκη, που δεν δείχνει να καταλαβαίνει πώς είναι δυνατό ακόμα και η Βίκυ να τον αφήνει μόνο σαν «ραγισμένη καρδιά».
iefimerida.gr