17 Οκτωβρίου 2012

Ο “πειρατής” Βαρβάκης και μία ταινία

Τις ημέρες αυτές παρουσιάζεται στους κινηματογράφους των Αθηνών μία ταινία για την ζωή του εθνικού ευεργέτη, αλλά πάνω από όλα εθνικού αγωνιστή και πολεμιστή Ιωάννη Βαρβάκη! Διάβασα πλήθος κριτικών στις εφημερίδες και σε όλες αναφέρεται ότι ο Βαρβάκης υπήρξε... "πειρατής"! Αποφεύγεται δε επιμελώς η προβολή της εθνικής του δράσεως...
Κάποιοι στη χώρα του ποτέ-ποτέ, η οποία διαγράφει με σύστημα την εθνική μνήμη, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αναφέρονται στους αγώνες του Έθνους και στο ρόλο που έπαιξαν κάποια σημαντικά πρόσωπα. Ε, λοιπόν, μάθετε ότι ο Βαρβάκης Ιωάννης του Ανδρέου δεν ήταν πειρατής, αλλά ένας γενναίος Ψαριανός Καπετάνιος, ο οποίος όταν ξέσπασε ο ρωσσοτουρκικός πόλεμος και ήλθε ο Ρωσσικός στόλος στο Αιγαίο με τον Ορλώφ έλαβε μέρος στην Επανάσταση και με το πλοίο του κατεδίωκε τα σκάφη του Σουλτάνου. Έλαβε δε μέρος και στην περίφημη ναυμαχία στο Τσεσμέ, στην οποία καταστράφηκε ολόκληρος ο τουρκικός στόλος! Τότε, ο "πειρατής" Βαρβάκης (θα μπορούσαν να τον πουν και τρομοκράτη σήμερα, όπως και τον Κανάρη...) ναυπήγησε ένα μεγαλύτερο πλοίο το οποίο είχε 18 κανόνια για να προσφέρει ακόμη περισσότερο στον πόλεμο εκείνο! Όμως, το 1774 έγινε ειρήνη μεταξύ της Ρωσσίας και της Τουρκίας και το 1775 ο Βαρβάκης για την εθνική του δράση καταζητείται στην Κωνσταντινούπολη όπου ευρίσκετο τότε. Κατορθώνει να δραπετεύσει και να φυγαδευτεί στην Οδησσό.

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821 μόνο στον Πατριάρχη έστειλε 400.000 φράγκα για εξαγορά Ελλήνων αιχμαλώτων και αφού έφτιαξε την διαθήκη του τον Μάιο του 1824 αποβιβάστηκε στην Μονεμβασιά. Όλα αυτά βεβαίως για την συμμετοχή του στην Επανάσταση, με το όνομα Ορλωφικά δεν αναφέρονται τουλάχιστον στις εφημερίδες αλλά ούτε και στην ταινία εξ΄ όσων γνωρίζω. Ασφαλώς και η παράλειψη δεν είναι τυχαία.

Υ.Γ: Όλοι γνωρίζουν εκτός από τον "πειρατή" Βαρβάκη και τον Εθνικό Ευεργέτη τον Ευάγγελο Ζάππα. Ελάχιστοι όμως ξέρουν ότι ο Ευάγγελος Ζάππας υπήρξε ένα από τα παλληκάρια του Μάρκου Μπότσαρη, ο οποίος μάλιστα έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-peiraths-barbakhs-kai-mia-tainia#.UH5kr2fVou5