Απάτες, λογοκλοπή και πολλές άλλες παρατυπίες κρύβονται πίσω από τις περισσότερες ανακλήσεις ιατρικών ερευνών που δημοσιεύονται σε βιοϊατρικές επιθεωρήσεις,όπως αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη.
Η ριζοσπαστική αυτή μελέτη αντικρούει τις προηγούμενες που άφηναν να εννοηθεί ότι οι περισσότερες ανακλήσεις ερευνών είναι το αποτέλεσμα σφαλμάτων.
Συγκεκριμένα σε μια εξέταση 2.047 βιοϊατρικών μελετών που ανακλήθηκαν, οι συγγραφείς της νέας μελέτης διαπιστώνουν ότι μόνο το 21% εξ αυτών ανακλήθηκαν εξαιτίας σφάλματος στην έρευνα, ενώ το 67% ανακλήθηκαν για λόγους απάτης ή υποψίας για απάτη, λογοκλοπής και αντιγραφής. Το υπόλοιπο 12% ανακλήθηκε για διάφορους άγνωστους λόγους.
Οι κύριοι λόγοι που οι επιστήμονες επιδίδονται σε τέτοιες παρατυπίες είναι κυρίως ο ανταγωνισμός για τη χρηματοδότηση, τα βραβεία, η αναγνώριση και οι επαγγελματικές προαγωγές.
Όπως αναφέρει ο δρ Αρτούρο Καζαντεβάλ, μικροβιολόγος και ανοσολόγος στο Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein της Νέας Υόρκης: «Η βιοϊατρική έρευνα έχει γίνει ένα παιχνίδι του τύπου 'ο νικητής τα παίρνει όλα'--ένα παιχνίδι με παράλογα κίνητρα που ωθεί τους επιστήμονες στην προχειρότητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην παραποίηση δεδομένων ή σε άλλες παρατυπίες»
Οι συγγραφείς της έρευνας έγραψαν ότι οι ανακλήσεις εξαιτίας απάτης ή υποψίας για απάτη δεκαπλασιάστηκαν από το 1975.
Δεν είναι τυχαίο επίσης, όπως αναφέρει ο Καζαντεβάλ , ότι οι ανακλήσεις αυξήθηκαν ραγδαία μετά το 2005 όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μείωσε τη χρηματοδότηση της βιοϊατρικής έρευνας.
Πηγή: Απάτες και λογοκλοπές κρύβουν πολλές ιατρικές έρευνες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/70299#ixzz288RFezbi