16 Οκτωβρίου 2012

Βρούτσης: Δεν υπάρχει εμπλοκή-Υπουργείο Εργασίας: Δεν συζητάμε για κατάργηση τριετιών και αποζημιώσεις

Με ερωτήσεις βομβάρδισαν τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι δημοσιογράφοι, την ώρα που έβγαινε από τη σύσκεψη στη βουλή, όπου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με την τρόικα.

"Η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν μιλάμε για εμπλοκή. Προσπαθούμε να συγκλίνουμε", είπε ο κ. Βρούτσης, εξερχόμενος από τη βουλή ερωτηθείς για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Είναι ξεκάθαρο πως ο ίδιος έλαβε σαφείς οδηγίες από τους τρεις αρχηγούς για το πώς θα διαχειριστεί τα θέματα που θέτουν οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ σημειώνεται ότι τα δύο κρίσιμα ζητήματα είναι οι αποζημιώσεις και οι τριετίες.

Ο υπουργός Εργασίας θα έχει σε λίγο συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπουργείο Εργασίας: Δεν συζητάμε για κατάργηση τριετιών και αποζημιώσεις

Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται οποιαδήποτε συζήτηση για κατάργηση των τριετιών και για το ύψος των αποζημιώσεων, υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας την ώρα που εξελίσσεται νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Ο πόλεμος των... ερμηνειών

Όπως φαίνεται οι δυο πλευρές έχουν κολλήσει στην ερμηνεία της δανειακής σύμβασης και πιο συγκεκριμένα στη διατύπωση «with a statutory minimum wage» που περιλαμβάνεται στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου. Η Τρόικα υποστηρίζει πως το άρθρο «a» στην εν λόγω διατύπωση είναι αριθμητικό και αναφέρεται σε έναν κατώτερο μισθό απογυμνωμένο από επιδόματα και ωριμάνσεις. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την ερμηνεία αυτή και αντιτείνει ότι το σύστημα προσδιορισμού του κατώτερου μισθού που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ρητά τριετίες και επιδόματα.

Το υπουργείο αντιτίθεται επιπλέον σε κάθε αλλαγή στο ύψος των αποζημιώσεων για τους εν ενεργεία εργαζομένους. «Δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, η Τρόικα ζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα, την καθιέρωση αποζημίωσης ίση με 12 βασικούς μισθούς και όχι 24 όπως ισχύει, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κατ' αρχήν κάθε αλλαγή για τους εν ενεργεία εργαζόμενους. Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου, η ελληνική πλευρά προτείνει:

Για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια εργασιακό βίο να καταβάλλεται αποζημίωση ίση με 12 βασικούς μισθούς.

Για όσους έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 16 χρόνια να υπάρχει κάποια κλιμάκωση του ποσού της αποζημίωσης, όχι στο ύψος των 24 μισθών, που ίσχυε έως σήμερα αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι μεγαλύτερο από 12 μισθούς.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει, τέλος, και την πρόταση των δανειστών για την καταβολή «μπόνους» σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν εργασιακό βίο μεγαλύτερο των 20 χρόνων ή έχουν απολυθεί αλλά δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσης. Για τις περιπτώσεις αυτές η Τρόικα προτείνει το ποσό που θα καταβάλλεται να ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό, να μην ξεπερνά δηλαδή τα 3.500 ευρώ.

Αυτή την ώρα διεξάγεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.