07 Οκτωβρίου 2012

Ντάνιελ Γκρος: "Η Ελλάδα δεν απειλεί πλέον το ευρώ"

Ο Ντάνιελ Γκρος είναι διευθυντής του Centre for European Policy Studies (CEPS) των Βρυξελλών στην ZEIT-Online. Με νέο άρθρο του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ασφάλεια του ευρώ και της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η χώρα μας σημειώνει μεγάλη πρόοδο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανερχόταν τελευταία μόλις στο 3% του ΑΕΠ. Αν δεν συνυπολογίσει κανείς τα τοκοχρεολύσια, τότε τα κρατικά έσοδα σχεδόν καλύπτουν τις δημόσιες δαπάνες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά εξυγιάνθηκαν, αλλά αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της εξυγίανσης. Αλλά και η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ φαίνεται σε πρώτη φάση να σταθεροποιείται – αν και σε υψηλό επίπεδο. Τους τελευταίους μήνες δεν χρειάστηκε να εισρεύσει ζεστό χρήμα.

Μια άλλη καλή είδηση είναι ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας συρρικνώνεται. Η απομείωση του χρέους τον Μάρτιο συνέβαλε στην ελάφρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών λόγω της απαλλαγής από τοκοχρεολύσια δισεκατομμυρίων.

Η κατανάλωση και οι επενδύσεις στη χώρα μειώθηκαν και θα μειωθούν περαιτέρω. Όλα αυτά οδηγούν στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, επομένως στο ότι η χώρα θα εξαρτάται λιγότερο από τον εξωτερικό δανεισμό.

Αλλά πώς συμβιβάζονται οι θετικές εξελίξεις με τις συνεχώς νέες ειδήσεις περί κενών στον ελληνικό προϋπολογισμό; Η απάντηση είναι απλούστερη από όσο φαίνεται σε πολλούς: Οι πάροχοι βοήθειας πρέπει προς το παρόν να δανείζουν ακόμα περισσότερα χρήματα, για να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει τους τόκους για τα δάνεια, που της χορηγούν οι πάροχοι βοήθειας.

Μόνον η ΕΚΤ διακρατεί ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 50 δις. ευρώ, τα οποία σύντομα θα πρέπει να αποπληρωθούν. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πακέτου βοήθειας θα χρησιμοποιηθεί για την επιμήκυνση αυτών των χρεογράφων. Με δυο λόγια, το EFSF αποπληρώνει την ΕΚΤ. Οι επίσημοι δανειστές καρπώνονται οι ίδιοι τους τόκους, που πρέπει να τους πληρώσει το ελληνικό κράτος.

Συνολικά όμως, η Ελλάδα σταθεροποιείται, αν και σε χαμηλό επίπεδο. Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα λίγα χρήματα μόνο από τους επίσημους δανειστές, καμία χρεοκοπία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Οι λίγοι ιδιώτες πιστωτές έχουν ήδη ξεγράψει θεωρητικά τις απαιτήσεις τους. Πιθανόν μάλιστα να εκπλαγούν θετικά, αν η ύφεση τερματιστεί νωρίτερα από ό,τι έχουν υποθέσει. Αν το ΑΕΠ σταθεροποιηθεί σύντομα, το πιθανότερο είναι ότι και ο λαός θα συνεχίσει να θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες. Εκτός αυτού, αν η χώρα δεν διδαχτεί από την κρίση της, δεν προβεί σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και δεν αναδιοργανώσει τη διοίκησή της, η ανεργία θα παραμείνει υψηλή. Και τότε η Ελλάδα θα παρέμενε σε διαρκή φτώχεια. Αλλά η χώρα δεν αποτελεί πλέον άμεσο κίνδυνο για το ευρώ.

news247.gr