19 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: «Δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος Κορυφής για την εκταμίευση της δόσης»

Συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, παραχωρεί από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ έγινε γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

"Όπως γνωρίζετε στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, δεν υπήρχε θέμα για τις χώρες που έχουν πρόβλημα δανεισμού, αλλά για την Ελλάδα βγήκε μια πολύ θετική δήλωση", είπε, ξεκινώντας την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρώτο θετικό από τη σύνοδο ήταν η αναφορά στην ανάπτυξη, το δεύτερο η χρηματοοικονομική ένωση και το τρίτο η δημοσιονομική ένωση, που ανοίγει το δρόμο να δανείζονται γρήγορα οι χώρες που έχουν πρόβλημα.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλοι αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο για Ελλάδα.

"Υπογράμμισα ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα πρέπει να εκταμιευθεί η δόση γιατί είμαστε στο μηδέν. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί και σβήνονται τα όνειρα των παιδιών. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πρόοδος στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλη για να τίθεται σε κίνδυνο, από υπερβολικές απαιτήσεις.

"Βρήκα κατανόηση από την πλευρά των άλλων ηγετών, που έδειξαν ενδιαφέρον. Το κλίμα έχει αλλάξει για την Ελλάδα. Η μόνη επίσημη δήλωση της Ευρωζώνης ήταν για την Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε ακόμα τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "ενεργό στήριξη" και πρόσθεσε ότι δεν "αισθάνθηκα ότι ήμουν μόνος".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδο Κορυφής, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας η Ελλάδα έχει μπει και πάλι σε τροχιά (back on track) και αυτό είναι πολύ θετικό.

news247.gr