09 Οκτωβρίου 2012

Ρεκόρ καταδικών μέσα σε μία ημέρα για την Τουρκία από το ΕΔΑΔ

Ένοχη για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε είκοσι μία (21) υποθέσεις έκρινε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καταδικαστικές αποφάσεις-ρεκόρ εισέπραξε σε μία μόνον ημέρα η Τουρκία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, για παραβιάσεις των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις και για παραβιάσεις του δικαιώματος της περιουσίας.

Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή καταδικάσθηκε στην υπόθεση Τσόσελαβ κατά Τουρκίας, η οποία αφορούσε την αυτοκτονία ενός ανηλίκου, που ήταν φυλακισμένος μαζί με ενήλικες κρατούμενους. Στην υπόθεση αυτή το Δικαστήριο έκρινε ένοχες τις τουρκικές αρχές διότι, με πράξεις και παραλείψεις τους και χωρίς να δώσουν την οποιαδήποτε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη στον ανήλικο, που έπασχε απο ψυχολογικά προβλήματα, τον οδήγησαν ουσιαστικά στην αυτοκτονία.

Για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή καταδικάσθηκε στην περίπτωση Αλκάγια κατά Τουρκίας, που αφορούσε την αποκάλυψη της διεύθυνσης κατοικίας ενός Τούρκου ηθοποιού, το διαμέρισμα του οποίου είχε υποστεί διάρρηξη. Σ’ αυτή την υπόθεση το Δικαστήριο έκρινε ότι η γνωστοποίηση της διεύθυνσης κατοικίας ενός δημόσιου προσώπου, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του.

Για παραβίαση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και τις διακρίσεις, καταδικάστηκε η Τουρκία στην υπόθεση“Χ” κατά Τουρκίας, που αφορούσε τον εγκλεισμό ενός ομοφυλόφιλου κρατούμενου στην απομόνωση για πάνω από 8 μήνες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο εγκλεισμός του ομοφυλόφιλου κρατούμενου σε πολύμηνη απομόνωση δεν αφορούσε την προστασία του από τις παρενοχλήσεις των συγκρατούμενων του αλλά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Εξετάζοντας τέλος μεμονωμένα 18 περιπτώσεις προσφυγών κατά της Τουρκίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Τουρκία ένοχη -και στις δεκαοκτώ περιπτώσεις- για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας και του δικαιώματος σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.

Αυτά τα “μικρά” “καθημερινά”, είναι που χαρακτηρίζουν μια χώρα πολιτισμένη. Η γειτονική μας χώρα, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει…