26 Οκτωβρίου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση: Η Ελληνική Οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια

Την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012, στις 19.30, στο Βιβλιοπωλείο ΑΙΓΗΙΣ, στον Πειραιά, Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 11, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα:

Η Ελληνική Οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια

με αφορμή την έκδοση του ομοτίτλου βιβλίου από τις εκδόσεις Ερωδιός

Παρουσιάζει ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Δημοσθένης Κούκουνας, δημοσιογράφος

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Χιδίρογλου


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 4100286-7

www.aegeeis.gr

Τα παρασκήνια, τα ντοκουμέντα, τα πρόσωπα

Οι τραυματικές εμπειρίες του ελληνικού λαού από τα δυσβάστακτα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν καταλυτικές για όσους τις έζησαν. Η ελληνική οικονομία δεν συνήλθε ποτέ από τις στυγνές αφαιμάξεις των κατακτητών στα χρόνια εκείνα. Σ' αυτό το βιβλίο, που είναι περισσότερο ιστορικό παρά οικονομικό, παρουσιάζονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατοχική χρεοκοπία.

Η έλλειψη τροφίμων που οδηγεί στην πείνα, ο άκρατος εξευτελισμός του εθνικού νομίσματος εξαιτίας των ατελεύτητων απαιτήσεων του κατακτητή, ο πληθωρισμός που καταλήγει στη γιγάντωση του τιμάριθμου και οι αδίστακτοι κερδοσκόποι, οι μεγαλοδοσίλογοι.

Τα έξοδα κατοχής που βαπτίζονται έξοδα ανοικοδόμησης και που ο δυνάστης τα απαιτεί ασύστολα και πιεστικά. Ο μαρασμός της παραγωγής και η καταβαράθρωση της οικονομίας με άμεσο επακόλουθο την κατοχική χρεοκοπία, από την οποία δεν συνήλθε ποτέ η Ελλάδα.

Και όμως, μέσα απ' αυτό το κολαστικό τοπίο προέκυψε το ζήτημα των κατοχικών δανείων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ξένοι κατακτητές αξίωσαν και πήραν ως "δανεικά" εκατό δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ, με την υπόσχεση ότι θα τα επιστρέψουν μόλις θα τέλειωνε ο πόλεμος. Η Γερμανία εξακολουθεί να τα οφείλει αυτά τα αναγκαστικά δάνεια που αυθαίρετα είχε συνάψει τότε και που σήμερα ανέρχονται με χαμηλό επιτόκιο σε περισσότερα από 510 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσόν που υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τα αδιάψευστα ντοκουμέντα, οι απαραίτητοι αριθμοί, τα παρασκήνια και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο. Άπληστοι οικονομικοί δοσίλογοι τότε και ανευθυνοϋπεύθυνοι πολιτικοί παράγοντες έπειτα. Η καταγραφή μιας κρατικής χρεοκοπίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία, αλλά από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, τη δημοσιογραφία και γενικά τον εκδοτικό χώρο. Στη δημοσιογραφία εργάστηκε αρχικά στο οικονομικό και αργότερα στο πολιτικό ρεπορτάζ σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε αρχισυντάκτης διαφόρων εφημερίδων και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας "Ελεύθερος", που ίδρυσε ο ίδιος το 1986 με εκδότη τον Ιω. Μάστορα. Υπήρξε επίσης εκδότης-διευθυντής του "Νεολόγου Πατρών" και στα τελευταία χρόνια διευθύνει τα περιοδικά "Λαβύρινθος", "Τότε" και άλλα ιστορικά περιοδικά, καθώς και την εκδοτική εταιρία "Μέτρον". Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, κυρίως ιστορικών και βιογραφικών, μεταξύ των οποίων: "Η γερμανική εισβολή και η συνθηκολόγηση", "Η είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα", "Η Μάχη της Κρήτης", "Έλληνες Πολιτικοί", "Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός", "Άρης Βελουχιώτης, ο αμφιλεγόμενος πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ", "Νίκος Ζαχαριάδης" κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Ιστορία της Κατοχής και πρόσφατα (2009) κυκλοφόρησαν τα βιβλία του "Οι Γερμανοί στην Ελλάδα", "Η Κατοχή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη", "Η πρώτη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου", "Η Κρήτη υπό Κατοχή" , "Η γερμανική και ιταλική κατασκοπεία" και "Οι Ιταλοί στην Ελλάδα". Συγγραφέας πολλών άρθρων ιστορικού περιεχομένου σε εφημερίδες, περιοδικά, συλλογικές εκδόσεις και πρακτικά συνεδρίων. Παράλληλα με το ιστορικό του έργο, από το 1992 είναι διευθυντής των ελληνικών βιογραφικών εκδόσεων "Who's Who". Με την κόρη του Νατάσα Κούκουνα εξέδωσαν την τρίτομη "Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010 - Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας" (2011), ενώ στη συνέχεια διευθύνουν την αγγλόγλωσση έκδοση "Τhe European Who's Who".