19 Οκτωβρίου 2012

Το συμβιβαστικό e-mail του υπουργείου Εργασίας στην τρόικα

Μειώσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης στους 12 μισθούς, με πλαφόν για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια σε έναν εργοδότη, διατήρηση των τριετιών στους κατώτατους μισθούς, αλλά με κατάργηση του επιδόματος γάμου (10%) περιλαμβάνει η πρόταση συμβιβασμού για τα εργασιακά που απέστειλε με e-mail ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην τρόικα.

Ο υπουργός Εργασίας επιδιώκει ουσιαστικά να καλύψει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές προκειμένου να επέλθει η συμφωνία και η πολυπόθητη επόμενη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην πρόταση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, υπάρχει διατήρηση του σημερινού συστήματος αποζημιώσεων για όσους έχουν μέχρι 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη και απολύονται χωρίς προειδοποίηση, που σημαίνει ότι θα καταβάλλονται ως αποζημίωση ένας έως δώδεκα μισθοί.

Η εν λόγω κατηγορία εργαζομένων, εκτός απροόπτου, δεν θα έχει επιπτώσεις.

Προτείνεται μείωση των αποζημιώσεων για όσους απολύονται με προϋπηρεσία από 17 έως 28 έτη και άνω. Το μέγιστο της αποζημίωσης θα είναι 12 μισθοί, οι οποίοι όμως θα προσαυξάνονται αναλογικά με πλαφόν τις 2.000 ευρώ για τα χρόνια που έχουν διανυθεί μετά το 16ο έτος.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με 28 χρόνια και μισθό 3.000 ευρώ, ενώ θα έπαιρνε 24 μισθούς αποζημίωση, τώρα θα πάρει 12 μηνιάτικα και μια αναλογική προσαύξηση για το κομμάτι της προϋπηρεσίας από το 17ο έως το 28ο έτος.

Η πρόβλεψη για το "πριμ αποζημίωσης" μπαίνει για να μην ισοπεδωθούν μισθολογικά οι εργαζόμενοι που έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας και μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους.

Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, η τρόικα είχε ζητήσει αρχικά να δίνονται 10 μισθοί ως αποζημίωση και μετά την άρνηση του υπουργείου οι 10 μισθοί έγιναν 12 αλλά με προσαύξηση που θα είχε ως βάση υπολογισμού τον βασικό μισθό των 586 ευρώ.

Υπάρχει πρόταση για καθήλωση των αποζημιώσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους στους 12 μισθούς, καθώς και για μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης που αναμένεται ότι θα πέσει από τους έξι στους τρεις μήνες, όπως έχει ζητήσει η τρόικα.

Προτείνεται επίσης κατάργηση του επιδόματος γάμου από τον νέο μισθό που θα νομοθετήσει το υπουργείου σε αντικατάσταση του κατώτατου μισθού που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση και διατήρηση των τριετιών, αλλά "παγωμένων" έως το 2016.

news247.gr