Πρώην μέλη των SS είχε προσλάβει ο Φιντέλ Κάστρο για να εκπαιδεύει τα κουβανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου ισχυρίζονται αρχεία μυστικών υπηρεσιών που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας.
Παράλληλα ο Φιντέλ Κάστρο είχε αγοράσει από δύο πρώην ναζί όπλα κατασκευασμένα στο Βέλγιο.
Τα αρχεία ανήκουν στην Bundesnachrichtendienst (BND) και δημοσιεύτηκαν από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σε αυτά μαθαίνουμε πολλές σκοτεινές λεπτομέρειες από την περίοδο του 1962 , την εποχή της κουβανικής πυραυλικής κρίσης.
Ο Bodo Hechelhammer, ιστορικός διευθυντής της BND δήλωσε:
"Προφανώς, ο Κουβανικός επαναστατικός στρατός δεν φοβόταν τους προσωπικούς δεσμούς που είχαν αυτοί οι άνθρωποί με τον ναζισμό, εφόσον υπηρέτησαν τους στόχους τους".
Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι τέσσερις πρώην αξιωματικοί των SS πήγαν στην Αβάνα καθώς έλαβαν “σημαντικούς μισθούς” οι οποίοι ξεπερνούσαν τέσσερις φορές το μέσο όρο των Γερμανικών μισθών της εποχής.
Fidel Castro: Life of the Cuban Leader από MojoSupreme
Όσο αφορά τα Βελγικά όπλα τα ονόματα των διακινητών ήταν αυτά του Otto Ernst Remer και του Ernst Wilhelm Springer
Σύμφωνα με συμπεράσματα των ιστορικών οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ήθελαν το κουβανικό καθεστώς να μην εξαρτάτε από όπλα σοβιετικής παραγωγής.
"Η κρίση των Πυραύλων": Ένα βήμα πριν τον πυρηνικό πόλεμο
Στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου βρέθηκε ο κόσμος για 13 ολόκληρες ημέρες τον Οκτώβριο του 1962, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι τράβηξε νοητή γραμμή στο χάρτη του Ατλαντικού, προειδοποιώντας τους Σοβιετικούς με σοβαρές συνέπειες, εφόσον ο Νικίτα Χρουστσόφ τολμούσε να την παραβιάσει.
Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2, που εκτελούσε πτήση πάνω από την Κούβα, είχε εξασφαλίσει αεροφωτογραφίες σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να εκτοξεύσουν πυρηνικά όπλα χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ. Η κρίση σηματοδοτεί την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.
Στις 22 Οκτωβρίου, ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ σε διάγγελμά του έκανε λόγο για κίνδυνο παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου και ανακοίνωσε πως το αμερικανικό ναυτικό θα επέβαλλε ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας, προχωρώντας σε κατάσχεση όπλων, που σοβιετικά σκάφη θα επιχειρούσαν να παραδώσουν στην Κούβα.
Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουστσόφ, αναφέρθηκε σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου ανταποδίδοντας και τις προειδοποιήσεις-απειλές, ζητώντας από την αμερικανική ηγεσία να αποχωρήσει, προτείνοντας αμοιβαία υποχώρηση, της ΕΣΣΔ από την Κούβα και των ΗΠΑ από Ευρώπη και Ασία. Στις 28 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κούβα θα σταματούσε, ενώ ήδη εγκατεστημένοι πύραυλοι θα επέστρεφαν στη Σοβιετική Ένωση.
Σε αντάλλαγμα, ο Κέννεντυ δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα εισέβαλαν στην Κούβα, ενώ παράλληλα, αποδέχθηκε μυστικά την απομάκρυνση των αμερικανικών πυραύλων που βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος.