Συγκεκριμένα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση, με τους περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου κ.κ. Κλέαρχο Περγαντά και Ιωάννη Μαχαιρίδη, τις γενικές γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γερακούδη Καλλιόπη (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος), Καλογήρου Χριστιάνα (Αιγαίου), τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Σπιλάνη Ιωάννη και τη γενική γραμματέα Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κυρία Αννας Δαλλαπόρτα, ο υπουργός παρουσίασε προτάσεις επίλυσής του προβλήματος χρηματοδότησης που είχε ανακύψει για τις δύο Περιφέρειες λόγω της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ.
Όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης «Με επίμονες προσπάθειες καταφέραμε να ξεπεράσουμε το «σκόπελο» του «Στόχου 2» που δημιουργεί αρρυθμίες αλλά κυρίως σημαντικές ανισότητες στις δύο αυτές περιφέρειες της χώρας καθώς πολύ σημαντικά κοινωνικά προγράμματα και δράσεις είχαν αδυναμία υλοποίησης και χρηματοδότησης. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μπορέσαμε μετά από πολλά χρόνια να επιλύσουμε τα όποια εμπόδια με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των δύο περιφερειών να γίνει κανονικά. Η παρέμβαση αυτή θα ωφελήσει χιλιάδες ανέργους και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ισότιμα με την υπόλοιπη Ελλάδα»
Η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τη χρηματοδότηση των αυξανόμενων αναγκών που προκύπτουν, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα ήταν επιτακτική καθώς οι πόροι που διατίθενται σε αυτές τις περιφέρειες, για την περίοδο 2007-2013, ήταν καθορισμένοι και εξαρχής περιορισμένοι από σχετικό Κανονισμό (EK) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι δύο αυτές περιφέρειες κατατάσσονται στην κατηγορία των περιφερειών με κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου.
Επίσης, με μία σειρά ενεργειών εξορθολογισμού της διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων, μέσα από τροποποίηση των εκχωρημένων και ανενεργών έργων καθώς και με τεχνικές διευθετήσεις δράσεων του ΟΑΕΔ, εξοικονομήθηκαν πόροι ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Με τη λύση που βρέθηκε, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:
- Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, από τα οποία προβλέπεται να ωφεληθούν περίπου 3.000 άνεργοι, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από Φορείς μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και θα τοποθετούνται σε θέσεις εργασίας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού όλης της χώρας.
- Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση, στόχος των οποίων είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για περίπου 1.224 ανέργους, μέσα από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων τους.
- Κατάρτιση 1.900 ανέργων στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων, ούτως ώστε να διευκολυνθούν στην εύρεση εργασίας.
- Κατάρτιση & υποχρεωτική απασχόληση 100 ανέργων σε ορυχεία και λατομεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και εξελίξεις των κλάδων τους άνεργοι τεχνίτες και διπλωματούχοι μηχανικοί του μεταλλευτικού κλάδου και αυτού της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
- Εθνικό Δίκτυο άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, μέσω 15 Κοινωνικών Δομών όπως: Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων κ.α.
- Διαθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης, μέσα από δράσεις κατάρτισης/επανακατάρτισης του προσωπικού, συμβουλευτικής κ.α., από τις οποίες προβλέπεται να ωφεληθούν 650 επιχειρήσεις.
- Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας 565 ανέργων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, καλύπτοντας συμπληρωματικά διαφορετικές ανάγκες τους.