22 Νοεμβρίου 2012

Έξαλλος ο Χριστόφιας με το ποσό σωτηρίας Κύπρου: «Πότε έγιναν τόσα;»-Θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως η διαπραγμάτευση με την τρόικα

[Επειδή οι στόκοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Χριστόφιας έδιωξε την τρόικα κ.λπ]

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και την επιστροφή στο νησί του κλιμακίου των διεθνών πιστωτών για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναμένεται να μεταφέρει σήμερα το θέμα στις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο να πετύχει διαφοροποίηση των θέσεων της τρόικας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Μέλη της πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας συνέχιζαν μέχρι τις 11 χθες το βράδυ διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, η ΑΤΑ και τα θέματα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η πολιτική διαπραγματευτική ομάδα διασφάλισε όπως συνεχίσει να επιμετράται στην αύξηση των συντάξεων η αύξηση των μισθών και όχι μόνο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτών, όπως ήταν η απαίτηση της τρόικας.

Η συμφωνία αυτή, όπως δήλωσε αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς βοηθά τις χαμηλές συντάξεις να αυξηθούν.

Όσον αφορά την όλη διαπραγμάτευση, η ίδια πηγή δήλωσε ότι πλέον είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα για το τι ζητεί η μια πλευρά από την άλλη.

Ανοικτά παραμένουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα θέματα του φυσικού αερίου, της ΑΤΑ και των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σ» ανενημέρωτος, συγχυσμένος και εκνευρισμένος, χωρίς σχέδιο Β, παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στη χθεσινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Έμεινε μάλιστα εμβρόντητος, όταν οι συνεργάτες του υπέδειξαν ότι το ύψος του δανείου, που χρειάζεται η Κύπρος, ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ!

Στη συνέχεια τα ‘βαλε με τους διαπραγματευτές και τους τεχνοκράτες. «Καλά, εγώ δεν έπρεπε να ξέρω;», διερωτήθηκε.

«Πριν από ένα χρόνο, ο Πρόεδρος μάς είπε ότι δε γνώριζε πού είναι το Μαρί. Σήμερα μας είπε ότι δεν γνώριζε πού ήταν το ύψος του δανείου» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου.

Όταν ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή ρωτήθηκε από αρχηγό κόμματος, αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την υπογραφή μνημονίου, ο Υπουργός απάντησε μονολεκτικά: «Τώρα».

Φανερά εκνευρισμένος ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε μετά τη σύσκεψη στο γραφείο του τον κ. Σιαρλή και ενώ εθεωρείτο ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα είχαν ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν το απόγευμα. Όπως και έγινε.

Όμως, ούτε και στη νέα συνάντηση φαίνεται να προέκυψε πρόοδος, καθώς η τρόικα, δεν έκαμε αποδεκτή καμία από τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, στα τέσσερα βασικά
θέματα.

Στην πρωινή συνάντηση με την τρόικα, είχε απειληθεί διακοπή των συνομιλιών, όταν οι απαιτήσεις του κλιμακίου για το φυσικό αέριο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος είπε στην τρόικα ότι δεν πρόκειται να υποθηκεύσει τον πλούτο της χώρας.

Η απάντηση ήταν ωμή: «Θα σας δώσουμε 17,5 δισ. δάνειο», είπαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έτοιμος να διακόψει τις συνομιλίες και να μην υπογράψει μνημόνιο. Όταν, όμως, άκουσε το ύψος του δανείου και την κατηγορηματική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι πρέπει να υπογραφεί μνημόνιο «τώρα», υποχρεώθηκε να δώσει οδηγίες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

http://www.sigmalive.com/news/local/543334