08 Νοεμβρίου 2012

Νέο πλανήτη, ικανό να φιλοξενήσει ζωή ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Ένα νέο πλανήτη ανακάλυψε ομάδα Άγγλων και Γερμανών αστρονόμων, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον δικό του αντίστοιχο «ήλιο» και στην κατάλληλη απόσταση ώστε το κλίμα που δημιουργείται να επιτρέπει τη διατήρηση ζωής.

Ουσιαστικά, η ομάδα ανακάλυψε τρεις νέους πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το αστέρι, περίπου 44 έτη φωτός μακριά, αλλά μόνο ένας από αυτούς έχει τη σωστή θερμοκρασία ώστε να διατηρεί το νερό σε υγρή μορφή και το κατάλληλο κλίμα ώστε να επιβιώσει ζωή στην επιφάνειά του.

«Το αστέρι HD 40307 είναι ένα ήσυχο παλιό αστέρι, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένας τέτοιος πλανήτης δεν θα μπορούσε να διαθέτει κλίμα παρόμοιο με αυτό της Γης» δήλωσε ο Γκιλιέμ Άνγλα-Εκούντε του Πανεπιστημίου Γκέτινγκεν της Γερμανίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας σε συνεργασία με τον Μίκο Τουόμι του Πανεπιστημίου Χαρτφοτνσιρ της Βρετανίας.

Ο πλανήτης αυτός έχει μάζα επταπλάσια από τη Γη, αλλά η απόστασή του από τον ήλιο είναι περίπου η ίδια με αυτή του πλανήτη μας, κάτι που σημαίνει ότι δέχεται περίπου την ίδια ηλιακή ενέργεια.

Περισσότεροι από 800 πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί εκτός του ηλιακού μας συστήματος από τις αρχές του 1990, αλλά μόνο λίγοι από αυτούς θεωρούνται κατοικίσιμοι, ενώ ακόμα λιγότεροι περιστρέφονται, ώστε να δημιουργούνται εναλλαγές ημέρας και νύχτας, δημιουργώντας συνθήκες παρόμοιες με αυτές του πλανήτη μας.