27 Νοεμβρίου 2012

Νέο ελαφρύτερο φορο-ποινολόγιο και συγχωροχάρτι στους αμελείς

Του Σπύρου Δημητρέλη

Συγχωροχάρτι στους φορολογούμενους που αμέλησαν να υποβάλουν κάθε είδους φορολογική δήλωση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με σαφείς εισπρακτικούς στόχους. Την ίδια ώρα ετοιμάζει και ένα ολοκαίνουριο ποινολόγιο για όσους παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία. Το οποίο ποινολόγιο θα είναι ηπιότερο για όσους βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν πρόστιμα όταν συλληφθούν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Ειδικότερα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί διάταξη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους που έχουν παραλείψει την υποβολή κάποιας φορολογικής δήλωσης (π.χ. εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρου υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων κ.ά.) να την υποβάλλουν εκπρόθεσμα γλιτώνοντας μεγάλο μέρος των πρόσθετων φόρων. Πιο συγκεκριμένα, στους φορολογούμενους οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις και οι οποίοι θα υποβάλλουν αρχικές, διορθωτικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις αποδεχόμενοι τον πρόσθετο φόρο που πρέπει να καταβάλουν για τα παρελθόντα έτη θα διαγράφεται μεγάλο μέρος των προσαυξήσεων (έως και 80%). Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει τμηματικά και σε μεγάλο αριθμό δόσεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται και νέο ποινολόγιο το οποίο θα είναι ευνοϊκότερο για τους φορολογούμενους που συλλαμβάνονται για τυπικές φορολογικές παραβάσεις και χωρίς ουσιαστική πρόθεση για φοροδιαφυγή.

Το νέο ποινολόγιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

- τα βιβλία της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία θα απορρίπτονται μόνο για σοβαρές παραβάσεις και όχι για τυπικές

- καταργούνται τα αυτοτελή φορολογικά πρόστιμα για την πρώτη φορολογική παράβαση στην οποία συλλαμβάνεται να έχει υποπέσει ένας φορολογούμενος. Με την προϋπόθεση ότι δεν στοιχειοθετείται πρόθεση για φοροδιαφυγή ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει το πρόστιμο που θα προβλέπεται για την πρώτη φορολογική παράβαση.

- μειώνονται σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα τα πρόστιμα για τις σοβαρές φορολογικές παραβάσεις προκειμένου να καταστούν «εισπράξιμα».

- εφόσον τα πρόστιμα που επιβάλλονται πληρώνονται εντός συγκεκριμένης προθεσμίας θα δίνεται πολύ μεγάλη έκπτωση (έως και 80%).

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr