Τι και αν παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης με τέσσερις ημέρες καθυστέρηση, αναγκάζοντας τους παπαράτσι να διανυκτερεύουν έξω από αυτό προσπαθώντας να τον τραβήξουν φωτογραφίες, τι κι αν προκλήθηκε θόρυβος όταν οι υπόλοιποι στρατιώτες διαπίστωσαν πως δεν βρίσκεται στη Μοίρα του αλλά στη ζεστασιά του αναρρωτηρίου, ο κ. Ματέο Παντζόπουλος κρίθηκε τελικά μάχιμος και τώρα ακολουθεί μαζί με τους υπόλοιπους σμηνίτες το βασικό στάδιο της εκπαίδευσης. Αν δεν έλειπε και ένα επεισόδιο που προκλήθηκε με αφορμή...
την ενσωματωμένη κάμερα του κινητού του τηλεφώνου, η ζωή στο Κέντρο Εκπαίδευσης θα είχε επιστρέψει στην καθημερινή της ρουτίνα.
Ο επιχειρηματίας, αμέσως μετά την καθυστερημένη κατάταξή του στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Αεροπορίας στην Τρίπολη, μεταφέρθηκε στο ιατρείο του Κέντρου. Αυτό άλλωστε προβλέπεται για όσους σμηνίτες δεν προσέλθουν στις προγραμματισμένες ημερομηνίες.
Ο ίδιος όφειλε να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλος ή όχι για να ακολουθήσει τη βασική εκπαίδευση μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες. Από το ιατρείο της Μοίρας έλαβε παραπεμπτικό την επόμενη κιόλας ημέρα για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να εξεταστεί από τους γιατρούς. Οπως διαπιστώθηκε, ο σύντροφος της γνωστής τηλεπαρουσιάστριας δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας και έτσι μεταφέρθηκε και πάλι στο στρατόπεδο προκειμένου να ξεκινήσει -έστω και καθυστερημένα- την εκπαίδευσή του.
Η απουσία του ωστόσο δεν είχε περάσει απαρατήρητη από τους υπόλοιπους σμηνίτες της Α’ Μοίρας, μερικοί εκ των οποίων διαμαρτύρονταν για ευνοϊκή μεταχείριση προς τον επιχειρηματία.
«Τον είχαν στο αναρρωτήριο και αυτός είχε λιώσει να λύνει Sudoku, ενώ εμείς είχαμε λιώσει στην αγγαρεία», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» σμηνίτης από την Α’ Μοίρα. Ο κ. Παντζόπουλος εμφανίστηκε τελικά στη Μοίρα του το βράδυ της περασμένης Τρίτης, και την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκίνησε να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Κέντρου.
Την Παρασκευή μάλιστα πήγε στο πεδίο βολής μαζί με τους υπόλοιπους σμηνίτες προκειμένου να εξασκηθούν στη σκοποβολή (ναι καλά... 5 μέρες φαντάροι, η σειρά του Ματέο της Ελένης και τους έδωσαν όπλο να εξασκηθούν και στη σκοποβολή... μήπως τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν και απόβαση στη Μικρά Ασία;), ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιούσε την πρώτη του έξοδο, η οποία είχε προγραμματιστεί για όλους στις 12 το μεσημέρι και με ώρα επιστροφής στις 9.30 το βράδυ.
Το επεισόδιο με το κινητό
Είναι ένας από τους κανονισμούς που δεν είχε προλάβει να πληροφορηθεί ο 43χρονος επιχειρηματίας προτού παρουσιαστεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης: ότι δηλαδή απαγορεύεται ρητώς και για ευνόητους λόγους η μεταφορά κινητού τηλεφώνου εντός του στρατοπέδου, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα. Αυτό ήταν κάτι που δεν γνώριζε ο κ. Παντζόπουλος όταν υποβλήθηκε σε σχετικό έλεγχο και διαπιστώθηκε να έχει στην κατοχή του μια τέτοια συσκευή. Το ζήτημα που δημιουργήθηκε χειρίστηκε με ιδιαίτερη προσοχή η διοίκηση του στρατοπέδου προκειμένου να μη δοθούν λαβές για περαιτέρω σχόλια. Ο κ. Παντζόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν απόλυτα συνεργάσιμος και δεν αντέδρασε όταν του ζητήθηκε να παραδώσει το τηλέφωνό του στις υπηρεσίες του Κέντρου Εκπαίδευσης, με τη διευκρίνιση πως θα το παραλάμβανε αμέσως μετά το πέρας της εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα την τελευταία ημέρα παραμονής του στο Κέντρο. Είχε φροντίσει άλλωστε να προμηθευτεί μια δεύτερη συσκευή που δεν διέθετε κάμερα, προκειμένου να μη στερηθεί την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
Θητεία 45 ημερών
Ο 43χρονος επιχειρηματίας θα υπηρετήσει στην Αεροπορία 45 συνολικά ημέρες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, «όσοι συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, εφόσον έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και αφού προηγουμένως εκπληρώσουν ενόπλως θητεία». Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας (ΦΕΚ Β’ 61/24.1.2006) το ακριβές χρονικό διάστημα αυτής της θητείας είχε οριστεί στις 45 ημέρες. Το χρηματικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο κ. Παντζόπουλος για κάθε μήνα είναι 810 ευρώ, καθώς ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δικαιούνται μειωμένη θητεία, διάρκειας έξι μηνών.
Ο κ. Παντζόπουλος είχε λάβει το πρώτο ειδοποιητήριο στράτευσης στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά είχε πάρει αναβολή καθώς τότε ήταν ακόμα φοιτητής, ενώ ακολούθησαν και άλλες αναβολές λόγω μεταπτυχιακών σπουδών του στο εξωτερικό.
Τον περασμένο Μάιο ειδοποιήθηκε για μία ακόμη φορά από τις αρμόδιες αρχές των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να καταταγεί, αλλά και πάλι δήλωσε κώλυμα λόγω επαγγελματικών αυτή τη φορά υποχρεώσεων. Τελικά, και αφού είχαν στενέψει τα χρονικά περιθώρια και υπήρχε κίνδυνος να κηρυχτεί λιποτάκτης, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες του Νόμου, πήρε την απόφαση να καταταγεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Ελληνικής Αεροπορίας στην Τρίπολη τον Νοέμβριο, όπως αναφερόταν σχετικά στο ειδοποιητήριο.