01 Νοεμβρίου 2012

Αιχμές Στουρνάρα κατά Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

«Δεν είναι δουλειά του υπουργού να παραλαμβάνει λίστες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, «αδειάζοντας» πλήρως τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ.


Συγκεκριμένα,μ ο κ. Στουρνάρας είπε: «Έχω ζητήσει τη λίστα από τον Γάλλο ομόλογό μου κ. Μοσκοβισί και να παραδοθεί στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων του υπουργείου μας. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να παραλαμβάνει λίστες, κατά την άποψή μου».

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε την πλήρη άγνοια για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, που είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «οι λίστες είναι χρήσιμες για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός σημείωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δεν του έχει απαντήσει εως αυτή την στιγμή στην επιστολή, με την οποία τους ζητά να στείλουν και πάλι τη γνήσια λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομιών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ξεκαθάρισε: «Δεν παρέλαβα τη λίστα ούτε από τον κ. Διώτη ούτε από κάποιον άλλο υπηρεσιακό».

Απαντώντας στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, σημείωσε ότι «γύρω στις 30 Σεπτεμβρίου πρωτοέμαθα για την υπόθεση (σ.σ. δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος») και στη συνέχεια ερωτήθηκα από τους Financial Times, όπου και απάντησα ότι φυσικά και θα επιχειρήσω να την ανακτήσω από την πηγή της».

Πρόσθεσε ακόμη: «Με πρόλαβε ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος με κάλεσε και με ρώτησε αν υπάρχουν στα αρχεία του υπουργείου η λίστα ή άλλο αποδεικτικό, όπως πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Απευθύνθηκα στις υπηρεσίες και μου είπαν ότι δεν έχουν στα αρχεία τους τίποτε σχετικό. Τότε ο εισαγγελέας με παρακάλεσε να την ζητήσω από τους Γάλλους».

Πέραν αυτών, τόνισε πως «το μεγάλο στοίχημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα κρίνει την επιτυχία της κυβέρνησης. Στα έσοδα απέχουμε από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Μετά την ευόδωση των προσπαθειών μας να πάρουμε τη δόση, θα εστιαστούμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και η νόμιμη με τις προκλητικές εξαιρέσεις».

Και συμπλήρωσε: «Ίσως πιο ενδιαφέρουσα είναι η λίστα των 54.000 με τα εμβάσματα και έχουμε μια εικόνα για καταθέσεις πάνω από 100.000, δηλαδή ποια είναι τα δηλωθέντα εισοδήματα και την ερχόμενη εβδομάδα θα φύγουν επιστολές για να δικαιολογήσουν ή να προσέλθουν και να πληρώσουν. Οι λίστες είναι χρήσιμες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα».

Απαντώντας στον κ. Απόστολο Κακλαμάνη για την παλαιότερη απάντηση που είχε στείλει στη Βουλή, στην οποία ανέφερε ότι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ 32 πολιτικοί, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Απευθύνθηκα στο ΣΔΟΕ και πήρα την απάντηση. Έβαλα την υπογραφή μου και την έστειλα αμελλητί στη Βουλή».

«Ξέρετε τι λέει για την υπογραφή ο λαός. Εγώ δεν θα την έβαζα, αν δεν μάθαινα πρώτα ποιοι είναι αυτοί οι 32. Αν είναι εν ενεργεία, αν είναι βλαχοδήμαρχοι ή πρωην πολιτικοί. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται κλίμα αρνητικό για όλο τον πολιτικό κόσμο» σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης.

«Θα θεωρούσα πολιτική παρέμβαση, αν έκανα κάτι παραπάνω. Έτσι, έκρινα σύμφωνα με τη συνείδησή μου. Το ΣΔΟΕ δεν μιλά για λίστα, λέει ότι ελέγχονται 32 και πως αυτός ο αριθμός δεν είναι σταθερός. Πέραν αυτών, δεν έχω στοιχεία για να πω αν έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιο από τα 32 αυτά άτομα»

Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη...

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ