Ένα νέο, τρίτο κατά σειρά πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα προβλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Ντάβιντ Φόλκερτς-Λάνταου.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά μόνο έναντι αυστηρών προϋποθέσεων» και ότι «εάν δοθεί επιμήκυνση, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η χρηματοδότησή της».
Σε ερώτηση αν η Γερμανία θα πρέπει να συγχρηματοδοτήσει ένα τρίτο πακέτο, ο Φόλκερτς-Λάνταου δηλώνει χαρακτηριστικά: «αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ στη σημερινή μορφή του, τότε η απάντηση είναι ΝΑΙ. Οι όροι της τρόϊκα έχουν φτάσει πλέον στα όρια του πολιτικά εφικτού στην Ελλάδα. Το δύσκολο ερώτημα είναι ποια μορφή θα πρέπει να λάβει αυτή η χρηματοδότηση- δηλαδή είτε νέα δάνεια, είτε ένα νέο κούρεμα για τους πιστωτές του δημοσίου τομέα».
Πάντως σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank η προτεραιότητα στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης δεν πρέπει να είναι πλέον οι περικοπές και τα μέτρα λιτότητας, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και όλα εκείνα τα μέτρα που θα τονώσουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την οικονομική ανάπτυξη.
Mόλις χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ, σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle, είχε προβλέψει ότι θα δοθεί και τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Focus»: Νέα T-Bills
Στο μεταξύ συνεχίζεται ο προβληματισμός για τις δυνατότητες μεταβατικής χρηματοδότησης της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Το περιοδικό Focus υποστηρίζει, επικαλούμενο πληροφορίες από περισσότερες πηγές, τις οποίες πάντως δεν κατονομάζει, ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν μία ενδεχόμενη προσωρινή παράταση των T-Bills ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου. Πρόκειται για κρατικά ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχαν εκδοθεί τον περασμένο Αύγουστο για να εξασφαλιστεί η μεταβατική χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το φθινόπωρο και μετά από κατ΄εξαίρεση έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόϊμπλε είχε δηλώσει ότι «σε θέματα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης για την Ελλάδα μπορούν να βρεθούν λύσεις», χωρίς πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Πηγή:DW - FAZ / Focus / Reuters / Γιάννης Παπαδημητρίου