20 Νοεμβρίου 2012

Φτιάχνουν επιτροπή... ανασχηματισμού

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Στο προοίμιο του ανασχηματισμού, δηλαδή στη δημιουργία μιας συντονιστικής επιτροπής, κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι, στις χθεσινοβραδινές διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Η συντονιστική επιτροπή θα συγκροτηθεί αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής και, πιθανότατα, έπειτα από νέα επαφή του Αντ. Σαμαρά με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Παραμένει άγνωστο ακόμη το σχήμα της, καθώς και η μορφή της, αλλά το πιθανότερο σενάριο τη θέλει να λειτουργεί όπως η «τριμερής» των Δ. Σταμάτη, Στ. Αγγελούδη και Δ. Χατζησωκράτη, ωστόσο με αυξημένες αρμοδιότητες και σύνθεση, αφού λέγεται ότι θα περιλαμβάνει τρία μέλη από κάθε πλευρά.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, παράλληλα, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην προχωρούν σε αιφνιδιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες οι υπουργοί, ενώ συνεργάτες τους έλεγαν ότι πέραν της απόφασης για τη δημιουργία της συντονιστικής επιτροπής δεν έγινε καμία συζήτηση για ανασχηματισμό – πόσω μάλλον να μπουν οι αρχηγοί σε ονοματολογία. Ωστόσο, θεωρούν βέβαιο ότι η συζήτηση θα ανοίξει μετά την εκταμίευση της δόσης, όταν και τοποθετούνται χρονικά οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Στις συναντήσεις έγινε, επίσης, τέθηκε επί τάπητος τέθηκε το e-mail της τρόικα, με το οποίο οι δανειστές φέρονται να ζήτησαν 22.000 απολύσεις στο Δημόσιο αντί διαθεσιμότητας, αλλά απορρίφθηκε ομοφώνως από όλους τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για την οικονομία και το ευρωπαϊκό περιβάλλον, με τον κ. Κουβέλη να εστιάζει στο ζήτημα της ανάπτυξης μετά την άμεση εκταμίευση της δόσης. Στη δήλωσή του, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί στη διελκυστίνδα Ευρώπης-ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι εταίροι να προχωρήσουν άμεσα σε καθαρές αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς – όπως τόνισε – η χώρα εκπλήρωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της με τη λήψη των μέτρων, ενώ, απευθυνόμενος στο εσωτερικό, προέβλεψε ότι «θα διαψευστούν οικτρά όσοι επενδύουν στο θάνατο της χώρας για τα δικά τους κομματικά ή επιχειρηματικά οφέλη».


Πηγή:www.capital.gr