«Ο εκτροχιασμός» είναι το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη. Βάζει σε αυτό όλη την εμπειρία του για να αποτελειώσει με μαχαιριές τον Γιώργο Παπανδρέου. Ανίκανος, αποτυχημένος, επιπόλαιος και πολλά άλλα, ιδιαίτερα καυστικά, που αφορούν τη σχέση του Παπανδρέου με ΗΠΑ, ΔΝΤ, τραπεζίτες, τον τρόπο διακυβέρνηση, τους συμβούλους που επέλεγε κλπ.
Στο βιβλίο του ο πρώην Πρωθυπουργός καταφέρνει βαριά πλήγματα τον Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το αδιέξοδο που οδήγησε στα Μνημόνια. Επί τρία χρόνια ο πρώην Πρωθυπουργός παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις, σημείωνε, έκανε έρευνα ενδελεχή και αποτυπώνει τα συμπεράσματά του στο νέο πόνημά του.
Διαλύει τον Γιώργο Παπανδρέου με πρωτοφανή σκληρότητα. Θεωρεί, για παράδειγμα, τις προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος και την επιστροφή στις αγορές το 2012 «εξωπραγματικές», «αποτέλεσμα απειρίας, ανικανότητας, προχειρότητας και κάκιστης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα».
Απειρος, ανίκανος, πρόχειρος, κακός διαπραγματευτής ο Γιώργος Παπανδρέου;
Επιπλέον κατηγορεί την τότε κυβέρνηση ότι καθυστέρησε την προετοιμασία για το «κούρεμα» του χρέους και αφήνει βαριές αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι αυτό οφείλονταν ίσως στο γεγονός ότι «οι επιχειρηματίες που έλεγχαν τις τράπεζες φοβούνταν μήπως χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους».
Βαποράκι των τραπεζιτών ο Γιώργος Παπανδρέου;
Επίσης ο Κώστας Σημίτης ρίχνει την τελική μαχαιριά για το περιβόητο δημοψήφισμα που ζήτησε ο διάδοχός του στην Πρωθυπουργία και τον οδήγησε εκτός εξουσίας. Χαρακτηρίζει την πρόταση για δημοψήφισμα «ανεπίτρεπτη επιπολαιότητα» και γράφει, σχεδόν σαδιστικά:
«Ο Πρωθυπουργός ήθελε να ταυτίσει το θέμα της δικής του αμφισβητούμενης εξουσίας με ένα γενικά αποδεκτό ζήτημα, κατά προτίμηση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας» και συνεχίζει:
«Επεδίωκε μέσω της επιδοκιμασίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, να επιδοκιμαστεί και η δική του πολιτική».
Ανεπίτρεπτα επιπόλαιος ο Γιώργος Παπανδρέου;
Ο Κώστας Σημίτης θυμάται τη σκηνή όπου ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει στο Καστελόριζο και από εκεί ανακοινώνει την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και την εισβολή του ΔΝΤ στην Ευρώπη στις 23 Απριλίου 2010. Είχε πει μάλιστα, με φόντο το ωραίο νησί του Αιγαίου την περιβόητη φράση «Τελικός προορισμός μας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες». Ο Σημίτης τον περιλαμβάνει στο βιβλίο του χωρίς έλεος:
«Τα μεγαλόσχημα αυτά λόγια ήθελαν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τα όσα ισχυριζόταν ο Πρωθυπουργός, δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία της και αποδεχόταν γι'αυτόν το λόγο μια επιτήρηση πολύ σκληρότερη από όσες είχε γνωρίσει από το 1974 και μετά».
Στο βιβλίο του ο Κώστας Σημίτης εκφράζει έντονη καχυποψία για τις σχέσεις της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι υπήρχε ανοιχτή γραμμή πριν την ένταξή μας στο ΔΝΤ. Σχολιάζει μάλιστα ένα τηλεφώνημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον ομόλογό του Τίμοθυ Γκάιντνερ με κακό τρόπο:
«Ποιός ο λόγος να ρωτά η Ελλάδα τις ΗΠΑ αν θα ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις που συμφώνησε με τους ευρωπαίους;» θέτει το ερώτημα το κ. Σημίτης.
Βαποράκι των Αμερικανών στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου;
Εντονα ειρωνικός είναι ο Κώστας Σημίτης και για τους «αμερικανούς συμβούλους» του Γιώργου Παπανδρέου που «δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Ενωσης» και ρίχνει μια τρομερή μπηχτή και στον γνωστό νομπελίστα σύμβουλο του Παπανδρέου Τζόζεφ Στίγκλιτς ο οποίος, όπως γράφει ο Σημίτης, «υποστήριζε στις ιδιωτικές του συζητήσεις την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ»!
Ανίκανος για Πρωθυπουργός
Τη χαριστική βολή δίνει ο Κώστας Σημίτης όταν περιγράφει στο βιβλίο του τον τρόπο με τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου διοικούσε την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα απόσπασμα που αποτελεί μνημείο κακίας:
«Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι πραγματοποιούνταν αλλαγές που δεν είχαν γίνει επί τριάντα χρόνια. Προέβαλλε το έργο της ως το σημαντικότερο των τελευταίων δεκαετιών. Ο Πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση με το έργο της άλλαξε τη νοοτροπία του Ελληνα. Η ακραία υπερβολή την έβλαψε. Ο εμίρης του Κατάρ αναδείχθηκε σε σωτήρα λόγω των δισεκατομμυρίων που επρόκειτο να επενδυθούν αλλά εξαφανίστηκε...
Στις συσκέψεις με την τρόικα αρχή του υπουργείου Οικονομικών ήταν να εκφράζει την ελληνική άποψη «διαμορφώνοντάς την επί τόπου»... Η έννοια της ομαδικής δουλειάς και του υπουργικού συντονισμού ήταν άγνστη στους υπεύθυνους. Η αδυναμία της ελληνικής πλευράς οφειλόταν στο γεγονός ότι τα αρμόδια στελέχη, παρά τις καλές προθέσεις και τις ικανοποιητικές δυνατότητές τους, δεν διέθεταν την απαραίτητη γνώση, πείρα και ικανότητα για να αντιμετωπίσουν ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα όπως η κρίση χρέους...
Οι Ελληνες αρμόδιοι, ως νεωφώτιστοι, δεν είχαν ούτε το πνευματικό εύρος ούτε το κύρος που προσδίδει η πείρα για να χειριστούν πειστικά τα θέματα...»
Καραμανλής και Ευρώπη
Ευθείες βολές και κατά του Κώστα Καραμανλή ρίχνει ο Κώστας Σημίτης αφού τον θεωρεί υπαίτιο της διαλυτικής πορείας της χώρας μετά το 2004 που κατέληξε στο αδιέξοδο του 2009.
Ο πρώην Πρωθυπουργός ασκεί έντονη κριτική και στις ηγεσίες της Ευρωπαικής Ενωσης και της ευρωζώνης για τη διαχείριση της κρίσης χρέους τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο ελληνικό επίπεδο.
Πηγή: Ο Κώστας Σημίτης επιστρέφει για να αποτελειώσει τον Γιώργο Παπανδρέου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/76198#ixzz2C03NA0J0