14 Νοεμβρίου 2012

Αντιδρούν οι υπόλοιποι στην κατάργηση του νόμου Ραγκούση... θα τους περάσει

Την αντίδραση τόσο των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ενέργεια του πρωθυπουργού να ζητήσει την άμεση αλλαγή του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Ζήτημα εντός της κυβέρνησης ανέκυψε, αφότου ο Πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση αλλαγή του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, μετά τη γνωστοποίηση απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Ειδικότερα, με εντολή του κ. Σαμαρά καλούνταν ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες «για την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί».

ΠΑΣΟΚ: Απαιτείται συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε ενόχληση, με την εκπρόσωπό του Φώφη Γεννηματά, να ξεκαθαρίζει ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που την στηρίζουν.

«Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τα θέματα του νόμου 3838/10 προκειμένου να τη μελετήσει», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι «ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει».

Στην ανάγκη συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στάθηκε και η εισηγήτρια του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη. Η πρώην υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της, ενώ χαρακτήρισε σοβαρό ατόπημα τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του Νόμου (3838/2010).

ΔΗΜΑΡ: Δεν δικαιολογείται καμία ρύθμιση που υποχωρεί στο ρατσισμό

Και η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «δεν δικαιολογείται καμία ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Ειδικότερα, σημειώνει ότι δεν δικαιολογείται η σπουδή για ζητήματα του ν.3838/10 (προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας) που έκρινε η μη δημοσιευθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Όπως υποστηρίζει, η νομοθετική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών πρέπει να έχει σταθερό κριτήριο τη συγκρότηση μιας ασφαλούς και συνεκτικής πολιτικής κοινότητας, με αναγνωρισμένο το δικαίωμα του μετανάστη να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, με αντικειμενικό κριτήριο το δεσμό του με την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα, συνεχίζει, πρέπει να αναγνωρίζεται ο δεσμός με τη χώρα μας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε αυτήν.

ΣΥΡΙΖΑ: Υιοθετούν την ατζέντα μίσους της Χρυσής Αυγής

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση σπεύδει να καταργήσει το Νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρατήρησε νωρίτερα ο πολιτικός σχηματισμός.

Παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητα του, ο Νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί «την ατζέντα του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή», προτιμώντας να δημαγωγεί αντί να δίνει δίκαιες λύσεις.

«Οι νέοι που είτε έχουν γεννηθεί, είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας. Κατά συνέπεια», υποστηρίζει, «ο δεσμός τους με την Ελλάδα είναι προφανής σε βαθμό που ο όρος "μετανάστες δεύτερης γενιάς" να είναι εσφαλμένος, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής».

«Το να αποστερούνται αυτοί οι χιλιάδες συμπατριώτες μας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους δεν αποτελεί μόνο πράξη κατάφωρης αδικίας, αλλά υπονομεύει τη συνοχή της κοινωνίας στο σύνολο της», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει με την επισήμανση ότι «η ένταση των διακρίσεων και των διαχωρισμών δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά γεννάει βαρβαρότητα και συγκρούσεις».

«Ο κ. Σαμαρας αγνόησε τις ενστάσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και αλλάζει τον νόμο για την ιθαγένεια, μέσω του ΣτΕ. Μοχλός ο "δικός" του δικαστής κ. Αθανασίου», σχολίασε νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στο twitter.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί αφού γίνει γνωστή επίσημα η απόφαση του ΣΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, o πρώην υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει «τις αρνητικές πρακτικές της μεταπολίτευσης».

Σ. Κεδίκογλου: Μετά από συνεννόηση η αλλαγή του νόμου αλλά σύμφωνα με το ΣτΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως η αντικατάσταση του νόμου για την απόδοση της ιθαγένειας θα γίνει μετά από συνεννόηση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, περνώντας παράλληλα στην αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε, αφού ο νόμος Ραγκούση κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας «πρέπει –αναγκαστικά πλέον- να αντικατασταθεί με άλλο νομοθέτημα, που θα είναι -εξίσου αναγκαστικά- συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ».

Ο κ. Κεδίκογλου πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεσμεύται να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, αντίστοιχο με όσα υπάρχουν και λειτουργούν αποτελεσματικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λαθρομετανάστευσης, όπως η Ελλάδα.

Στη συνέχεια αντεπιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι: «Πληροφορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει τίποτε το "προοδευτικό" σε μια χώρα που καταντάει ανοχύρωτη σε όποιον θέλει να μπει και να εγκατασταθεί, χωρίς έλεγχο και χωρίς νόμιμες προϋποθέσεις».

Καταλήγοντας συμπλήρωσε: «Το σοβαρό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, για το οποίο οι πολίτες έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία, πρέπει να μας ενώνει όλους. Δεν θα το αφήσουμε να διχάσει την Ελληνική κοινωνία, όπως επιθυμούν ακραίες πολιτικές δυνάμεις».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ