Ευρεία σύσκεψη τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραβατικότητας στις συντάξεις όσο και για την υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός, ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος, ο γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κ. Χρήστος Χάλαρης, καθώς και οι διοικητές όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα ζητήματα τα οποία βρίσκονται μπροστά μας είναι κρίσιμα και έχουν τη μορφή του κατεπείγοντος. Μετά την ψήφιση του δημοσιονομικού πακέτου έρχεται η ώρα της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ιδιαίτερη δημοσιονομική σημασία.
Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται μπροστά σ’ ένα κρίσιμο χρονικό σημείο που πρέπει να υλοποιηθούν μία σειρά από ζητήματα και ο χρονικός ορίζοντας που έχουμε για να τα υλοποιήσουμε είναι μόνον ενάμιση μήνας.
Το πρώτο αφορά στο νέο τρόπο κατανομής των νέων οικογενειακών επιδομάτων που αυτή τη φορά θα γίνει και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια.
Το δεύτερο αφορά στον εντοπισμό και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τις συντάξεις. Η κατεύθυνση που δίνουμε για τη λύση του προβλήματος είναι να είναι προεκτυπωμένες όλες οι συντάξεις κύριες και επικουρικές να ενσωματωθούν μέσα στις φορολογικές δηλώσεις.
Το τρίτο αφορά στον εντοπισμό της κάθε μορφής παραβατικότητας όπως το έχουμε εξαγγείλει δια μέσου της συστήματος «Αριάδνη» ούτως ώστε να μην ξαναγεννηθεί η παραβατικότητα στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Και το τελευταίο, πολύ σημαντικό, είναι η προσαρμογή των συντάξεων στα νέα επίπεδα, όπως ψηφίστηκαν προχθές στη Βουλή και αυτό πρέπει να γίνει με το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, που επιχειρείται για πρώτη φορά.
Είναι τέσσερα πολύ σημαντικά ζητήματα, τέσσερις «άθλοι» που ουσιαστικά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στον εναπομείναντα χρόνο που είναι ασφυκτικά περιορισμένος».