05 Νοεμβρίου 2012

Καταψήφιση των μέτρων σημαίνει ακυβερνησία και χάος

Καταψηφιση των μετρων σημαινει ακυβερνησια και χαος

Έχει αναρωτηθεί κανείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που -ο μη γένοιτο- το πακέτο μέτρων δεν περάσει από τη Βουλή; Η κυβέρνηση πέφτει και πάμε κατ' ευθείαν για εκλογές. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο αυτή τη στιγμή και οι πιθανότητες σε ένα ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης να μη βγει πρώτο κόμμα είναι ελάχιστες. Άρα λοιπόν, αν το απευκταίο αυτό σενάριο επιβεβαιωθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση...συνεργασίας, καθώς -στην καλύτερη για τον ίδιο και το κόμμα του περίπτωση- οι βουλευτές του μαζί με το μπόνους των 50 εδρών δε θα ξεπερνούν τους 123-125.

Και πάμε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα: Ποιος θα συνεργαστεί με τον Τσίπρα; Αν υποθέσουμε ότι δε θα καταφέρει να μπει άλλο κόμμα στη Βουλή πλην των γνωστών επτά, τότε τα δεδομένα έχουν ως εξής:

-Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι προφανές πως δεν μπορεί να συνεργαστεί.

-Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με κανέναν.

-Η Χρυσή Αυγή απορρίπτεται επίσης για ευνόητους λόγους.

Απομένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση πρέπει να παρέχουν και οι δύο ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας μάλιστα κρατήσει τις δυνάμεις τους κοντά στα επίπεδα των εκλογών του Ιουνίου, κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Ακόμα και αν σταματήσει όμως η συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματους του Καμμένου και του Κουβέλη, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν τεράστιες δυσκολίες συνεννόησης, αφού οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται στο σημείο "μηδέν".

Και είναι προφανές πως ακόμα κι αν τελικά οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος, ένα σχήμα που θα στηρίζεται ταυτόχρονα από Τατσόπουλο και Ζώη, από Μανώλη και Δούρου, από Λαφαζάνη και Μαρκόπουλο, από Ρεπούση και Κουίκ, δεν πρόκειται να μακροημερεύσει.

Μετά τα ταμεία άδεια, η πολιτική αστάθεια μπορεί να αποτελέσει την χαριστική βολή που θα στείλει τη χώρα μια ώρα αρχύτερα στην άτακτη χρεωκοπία.