Ενδιαφέρουσα ήταν η περιγραφή του υπουργού Οικονομικών για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων των υπουργών της Ευρωζώνης, η οποία πέρασε «από σαράντα κύματα» μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, περιέγραψε αναλυτικά τις διακυμάνσεις των συζητήσεων, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος των υπουργών όλα έδειχναν ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Μόλις τελείωσε το γεύμα άρχισαν να ανεβαίνουν οι τόνοι με τους εταίρους να μην υποχωρούν από τις θέσεις τους γεγονός που δημιούργησε φόβους νέου αδιεξόδου.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι εκείνη την ώρα ο ίδιος με τη συνδρομή άλλων αξιωματούχων έκαναν δραματικές εκκλήσεις εξηγώντας τις συνέπειες που θα είχε πανευρωπαϊκά μια δεύτερη αποτυχία ιδιαίτερα όταν η διαφορά μεταξύ των εταίρων ήταν μικρότερη από 5 δισ. ευρώ και προσθέτοντας ότι για ένα ποσοστό 0,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ θα ήταν εγκληματικό να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα.
Μέσα σε αυτό κλίμα έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «δεν θα φύγουμε από αυτό το δωμάτιο να δεν φθάσουμε σε συμφωνία» κάτι με το οποίο συμφώνησαν Γερμανία και ΔΝΤ και αποφεύχθηκε το ναυάγιο.
Αναφορικά με την επαναγορά ομολόγων και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο υποστήριξε ότι ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από το αν θα δώσουν το πράσινο φως τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και όχι αν θα ανταποκριθούν οι ιδιώτες, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα συμμετάσχουν μόνο οικειοθελώς στο πρόγραμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε, πάντως, κατηγΟρηματικός αναφοριάμε την περίπτωση ελάφρυνσης των φορολογικών μέτρων, τονίζοντας ότι η χώρα σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τα συμφωνηθέντα, ενώ έδειξε να θεωρεί τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή ως τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ανάπτυξη και όχι τα υφεσιακά μέτρα.
Ανακοίνωσε, πάντως, ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις της τάξεως του 7%.
Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι μέσα στο 2013 δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ενώ επανέλαβε τον όρο που υπάρχει στο μνημόνιο πως εφόσον η χώρα πάει καλύτερα σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος η ελληνική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να μην εφαρμόσει κάποια από τα επώδυνα μέτρα.
Σημειώσε, τέλος, ότι εφόσον η χώρα βρεθεί σε συνθήκες θετικού προσήμου σε όρους πλεονάσματος το 70% της διαφοράς από το μηδενικό πλεόνασμα που έχει θέσει ως στόχο η Τρόικα θα διατεθεί για «διόρθωση αδικιών» και κοινωνική πολιτική.
iefimerida.gr