02 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση Γ. Μιχελάκη για την παραχώρηση συχνότητας από την ΕΡΤ στο Euronews

Στη Βουλή φέρνει με νέα ερώτηση του την υπόθεση του ελληνόφωνου Euronews ο Γιάννης Μιχελάκης. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Aνάπτυξης και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζει πως η ΕΡΤ δεν μπορεί - βάσει νόμου - να παρέχει επίγεια ψηφιακή συχνότητα, η οποία αποτελεί δημόσια περιουσία, σε έναν ανταγωνιστή της, δηλαδή στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, που αναμένεται να προβάλλει 24ωρο ειδησεογραφικό πρόγραμμα στα ελληνικά.

Ο κ. Μιχελάκης ρωτά ακόμη την κυβέρνηση αν αληθεύει ότι η Ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αντί για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις να πάψει να ενισχύει οικονομικά το ΕURONEWS, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταματά, επίσης, τη χρηματοδότηση του ΕURONEWS Πορτογαλίας.

Πάντως το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτεί την σχετική σύμβαση, αρνείται κάθε σχέση με το γραφείο του Euronews στην Ελλάδα και την πρόσληψη δημοσιογράφων, ενώ
προειδοποιεί πως θ' αναζητήσει πιθανές ποινικές ευθύνες, για τη διαχείριση της υπόθεσης.

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, παραδέχεται πως η ΕΡΤ, δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν ανταγωνιστή της.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΡΤ αναφέρει τα εξής: «Συνεπώς η ΕΡΤ ούτε μπορούσε, ούτε μπορεί να δεσμευτεί καθ' οιονδήποτε τρόπο για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης επίγειας ψηφιακής συχνότητας (DTT) προς κανέναν τρίτο, πολλώ δε μάλλον προς θυγατρική αλλοδαπής εταιρίας που ασκεί εν δυνάμει ανταγωνιστικό έργο».

Μέχρι σήμερα πάντως, κανείς από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα που προέκυψαν με την υπόθεση Euronews, ούτε για το πώς συμφωνήθηκε η παραχώρηση επίγειας ψηφιακής συχνότητας προς εκμετάλλευση.. ούτε για την διάρκεια που θα έχει αυτή η συνεργασία μεταξύ ανταγωνιστών, ούτε φυσικά, το αντάλλαγμα που θα έχει η ΕΡΤ, και κατ' επέκταση το ελληνικό Δημόσιο, από αυτή την παραχώρηση.