02 Νοεμβρίου 2012

H Google τιμά τον Οδυσσέα Ελύτη

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στο νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 2 Νοεμβρίου 1911.

Τα Google Doodles είναι οι παραλλαγές του λογοτύπου της Google που...
εμφανίζονται στη μηχανή αναζήτησης για να τιμήσουν μια σημαντική προσωπικότητα ή να γιορτάσουν ένα ορόσημο στην ιστορία της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της ανθρωπότητας γενικότερα.

Από το Wikipedia: Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996), φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη του Παναγιώτη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30.

Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α.

Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες.

Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών εργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.