26 Νοεμβρίου 2012

Πράσινο φως για την δόση - Ημίμετρα το σχέδιο βιωσιμότητας για την Ελλάδα και αργότερα με haircut 50% το χρέος/ΑΕΠ κάτω από 100%

Με 10 δισ η επαναγορά χρέους, επιτόκια 0,50-0,70% στα δάνεια και 10 δισ επιστροφή κερδών από ΕΚΤ….

Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί σήμερα για την δόση των 31,5 δις ευρώ καθώς και των επιπλέον 2 δόσεων δηλαδή σωρευτικά 44 δις ευρώ προς την Ελλάδα από το Eurogroup.
Οι ανησυχίες που υπήρχαν για την μη επίτευξη συμφωνίας για την βιωσιμότητα του χρέους αντιμετωπίζονται και δεν θα χρειαστεί να υπάρξει νέα μετάθεση για το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν το σχέδιο για την βιωσιμότητα του χρέους θα έχει 2 στάδια.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ημίμετρα

Α)Μείωση των επιτοκίων στο Euribor 3 μηνών και 0,30-0,50% δηλαδή 0,50-0,70% από Euribor 3 μηνών και 1,5% δηλαδή 1,70% περίπου.

Η συνολική μείωση θα είναι 1,20 με 1%.

Β)Θα υπάρξει σχέδιο επαναγοράς χρέους χορηγώντας στην Ελλάδα μέσω του EFSF 10 δις ευρώ δάνειο.

Με βάση το σχέδιο αυτό η Ελλάδα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στις 35 μονάδες βάσης ή και λίγο χαμηλότερα από τις 28 μονάδες βάσης που είναι η μέση τιμή των 20 νέων ελληνικών ομολόγων.

Γ)Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος και θα επιστρέψει την διαφορά μεταξύ των τιμών κτήσης και των ονομαστικών τιμών. Σε απόλυτα μεγέθη πρόκειται για 8-10 δις ευρώ.

Το δεύτερο στάδιο το οποίο χρονικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη πιθανότατα να είναι μετά τις Γερμανικές εκλογές θα υπάρξει haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Όπως έχει τονιστεί μόνο με haircut 50% ή ακόμη και 70% στα νέα δάνεια διασώζεται η Ελλάδα και το χρέος προς το ΑΕΠ όχι το 2020 αλλά το 2013 θα υποχωρήσει στο 100% αν το haircut πραγματοποιηθεί το 2013.

Ωστόσο στην Ευρώπη επιλέγουν σε αυτή την φάση τον συμβιβασμό.

Με βάση τις λύσεις που προκρίνονται, επαναγορά χρέους με περίπου 10 δις ευρώ αρχικό κεφάλαιο, επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει ύψους 36 δις ευρώ ή ονομαστικής αξίας 48 δις ευρώ και μείωσης του επιτοκίου στο Euribor 3 μηνών πλέον 0,30% δηλαδή 0,50% περίπου το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί από 190% που είναι η εκτίμηση στο 166%.

Με βάση τους σχεδιασμούς από τα ημίμετρα θα μπορούσε να υπάρξει μείωση του ελληνικού χρέους στο 128,2% του ΑΕΠ έως το 2020 και στο 115% του ΑΕΠ έως το 2022, δηλαδή σε 10 χρόνια από τώρα.

Έκθεση της ΕΕ αναφέρει ότι εάν δεν υπάρξει ένα νέο πακέτο μέτρων, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030 από 190% του ΑΕΠ που θα είναι το 2013.

Μια μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων – πέραν του κόστους χρηματοδότησης - στα διμερή διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης (0,70%) θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020 ενώ μια μεγαλύτερη μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες βάσης (0,25%), θα μείωνε το χρέος κατά 5,1% του ΑΕΠ.

Η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από τον EFSF θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 16,9% του ΑΕΠ (περίπου 43,8 δις ευρώ) και ότι εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της τότε το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η επαναγορά ομολόγων με κόστος 10 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο 50% της ονομαστικής τιμής τους θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους κατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020.

Οι βραχυχρόνιες λύσεις που προκρίνονται - Οι 4 βασικές λύσεις για την Ελλάδα που εξετάζονται
1)Επαναγορά χρέους.

Με βάση το σχέδιο αυτό η Ελλάδα με 10 δις ευρώ θα μπορούσε στις 35 μονάδες βάσης να αγοράσει θεωρητικά 28 δις ευρώ χρέους.

Ωστόσο θα πρέπει να εξακριβωθεί αν με την επαναγορά χρέους ωφελείται και πόσο η χώρα, γιατί οι τράπεζες δεν πρέπει να συμμετάσχουν, ποιες είναι οι παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς το κέρδος – όφελος δεν διασφαλίζεται είναι αυξομειώσιμο.

Η Ελλάδα είχε εκδώσει 20 νέα ομόλογα περίπου ονομαστικής αξίας 75 δις ευρώ.

Οι τιμές των ομολόγων έχουν υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά στις 28 μονάδες βάσης άρα τα 75 δις ευρώ ονομαστικής αξίας αποτιμώνται 21 δις ευρώ περίπου.

Τι σημαίνει επαναγορά;

Το ελληνικό κράτος έχοντας διασφαλίσει ρευστότητα μέσω του ΟΔΔΗΧ θα προχωράει σε αγορές ομολόγων με στόχο να αγοράσει ομόλογα από τους κατόχους.

Ποιος θα δανείσει την Ελλάδα δηλαδή τον ΟΔΔΗΧ για να μπορέσει να επαναγοράσει;

Οι προτάσεις που έχουν εξεταστεί είναι 2 ή να δοθεί δάνειο από τον EFSF/ESM 10 δις ευρώ ή να χρησιμοποιηθεί μέρος από την mega δόση των 44 δις ευρώ για να επαναγοραστεί χρέος.

Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες;

Αν υποθέσουμε ότι έχει ξεπεραστεί η ανεύρεσης κεφαλαίων τρία πράγματα χρήζουν μεγάλης προσοχής.

1)Ποιοι θα πωλήσουν

2)Σε ποιες τιμές θα πωλήσουν και

3)αν υπάρξει που θα υπάρξει ακραία κερδοσκοπία δεν θα μειωθεί το όφελος της Ελλάδος;

Ποιοι θα πωλήσουν;

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξουν επενδυτές που θα θέλουν να πωλήσουν στις 28 μονάδες βάσης.

Άρα φυσικό επακόλουθο είναι να υπάρξει ακραία κερδοσκοπία από hedge funds και τράπεζες που θα θελήσουν να βελτιστοποιήσουν το κέρδος τους.

Το ελληνικό κράτος θέλει να αγοράσει φθηνά αλλά οι κάτοχοι θέλουν να πωλήσουν όσο το δυνατό πιο ακριβά.

Ωστόσο στις 28 μονάδες βάσης ελάχιστοι θα προσφερθούν όπως και στις 40 μονάδες βάσης.

Μόνο ίσως από τις 50 ή 60 ή 70 μονάδες βάσης και πάνω μπορεί κάποιοι να αρχίσουν να το σκέφτονται σοβαρά.

Οι δύο εκδοχές

Από την στιγμή που θα ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα επαναγοράζει χρέος δύο πράγματα θα συμβούν ή οι τιμές θα εκτοξευτούν ή η άνοδος θα είναι ελεγχόμενη καθώς οι επενδυτές θα ξέρουν ότι είναι οριοθετημένες οι επαναγορές.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις της μεγάλης ανόδου των τιμών ή της μικρότερης ανόδου προφανώς οριοθετείται και το κέρδος – όφελος της χώρας.

Π.χ. με 10 δις ευρώ στις 35 μονάδες βάσης αγοράζονται 28 δις ευρώ χρέους σε ονομαστικές τιμές.

Στις 50 μονάδες βάσης τιμές με 10 δις ευρώ αγοράζονται 20 δις ευρώ.

Όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο μειώνεται το όφελος του κράτους.

Όμως οι τράπεζες που κατέχουν χρέος ονομαστικής αξίας 14-15 δις ευρώ αν αυξηθούν σημαντικά οι τιμές θα μειωθούν δραστικά οι αποτιμητικές ζημίες έως εξαλειφθούν και θα αποτιμηθούν με θετικές καθαρές θέσεις, εξέλιξη άκρως θετική.

Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους.

Όμως η επαναγορά έχει πρόσκαιρο όφελος γιατί π.χ. οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πωλήσουν ομόλογα αλλά θα ευεργετηθούν από την άνοδο των τιμών των ομολόγων.

Με βάση ενδείξεις πάνω από 65-75 μονάδες βάσης ξεκινάει το πραγματικό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζουμε ότι με εγγύηση των ομολόγων των τραπεζών από το ΤΧΣ που απορρίφθηκε στην ονομαστική αξία το κεφαλαιακό όφελος των τραπεζών ήταν 7,5 δις ευρώ.

Για τις τράπεζες η άνοδος είναι ενδιαφέρουσα καθώς μειώνει τις αποτιμητικές ζημίες αλλά δεν διασφαλίζει μακροχρόνια το όφελος.

Αν προκύψει μια αρνητική είδηση π.χ. οι τιμές θα υποχωρήσουν εκ νέου και θα επηρεαστεί αρνητικά η καθαρή θέση των τραπεζών.

2)Τα επιτόκια των δανείων μειώνονται στο Euribor 3 μηνών +0,30% με +0,50% ή 0,50% με 0,70% αντί Euribor +1,5% δηλαδή 1,7%.

Το 1,7% να γίνει 0,5% ή 0,7% η Ελλάδα να αποπληρώνει κατά βάση κεφάλαιο και λιγότερους τόκους.

3)Η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ομόλογα που κατέχει στις τιμές κτήσης που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 μονάδων βάσης με νέα ομόλογα.

Π.Χ. έχει αποκτήσει ελληνικά ομόλογα 1 δις ευρώ στις 70 μονάδες βάσης. Στην λήξη τους θα πάρει 1,42 δις ευρώ συν τόκους και κουπόνια.

Με βάση ένα σχέδιο αυτά τα 420 εκατ να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η νέα πρόταση είναι πιο πρακτική. Να αντικατασταθούν τα παλαιά ομόλογα με τιμές κτήσης 70-80 μ.β. με νέα ομόλογα όπου τα νέα ομόλογα θα είναι στις ονομαστικές τιμές.

Δηλαδή οι 70 μ.β. του παλαιού ομολόγου να αντιστοιχούν στις 100 μ.β. του νέου ομολόγου.

Η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές τράπεζες κατέχουν 56 δις ευρώ χρέους που έχουν αποκτήσει με τιμές κτήσης μεταξύ 70-80 μονάδων βάσης.

4)Δόθηκε 2ετής επιμήκυνση στην εφαρμογή του μνημονίου αλλά θα χρειαστούν και 20 δις ευρώ νέα χρηματοδότηση.

Μόνο από τις εκδόσεις, τις αυξημένες εκδόσεις εντόκων δεν καλύπτεται αυτός ο στόχος.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο δάνειο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr