01 Νοεμβρίου 2012

Kώστας Σκανδαλίδης ο Γιάννης Πάριος της πολιτικής, πιό ανθεκτικός και από τις κατσαρίδες

Ο αείμνηστος Νίκος Θέμελης αποκαλούσε περιφρονητικά τον Κώστα Σκανδαλίδη «ο Γιάννης Πάριος της πολιτικής». Τον είχε υποτιμήσει. Ο πρώην υπουργός αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός και από τις κατσαρίδες σε σενάριο πυρηνικού πολέμου : επιβιώνει σε όλες τις καταστάσεις, με όλους τους αρχηγούς, ανέλαβε τα μεγαλύτερα πόστα στο κόμμα και τις κυβερνήσεις. Το άστρο του πήγε να σβήσει πριν από μερικά χρόνια αλλά επιβίωσε ως μοναδικός βουλευτής της Α' Αθηνών στις εκλογές του Ιουνίου. Τώρα θέλει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, παρότι τιμήθηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και ανέλαβε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το 2010 -εξασφαλίζοντας θώκο και μένοντας στο απυρόβλητο εν μέσω θυέλλης του Μνημονίου- έσπευσε την κατάλληλη ώρα να ταχθεί στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου. Με τις συμβουλές και τη βοήθειά του συνέβαλε ώστε ο Βενιζέλος να εκλεγεί και να τον τοποθετήσει νούμερο 2 στην Ιπποκράτους μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Τα πήρε, ως συνήθως, όλα. Θέσεις, επιρροή, πρώτο ρόλο, ρουσφέτια.

Τι έγινε και ο πρώην φαν του Ευάγγελου Βενιζέλου, άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης ως χθες, να θεωρείται σήμερα ο νούμερο 1 υπονομευτής του; Πώς έφτασε ο Σκανδαλίδης, ο τελευταίος επιζών από τους «δεινοσαύρους» του ΠΑΣΟΚικού στάτους, να προκαλεί τη διάλυση του κόμματος;

Θέλει να πάρει το ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζονται ορισμένοι.

Νομίζει ότι τώρα ήρθε η ώρα του να γίνει αρχηγός, σημειώνουν άλλοι.

Θέλει να διώξει τον Βενιζέλο και να φτιάξει ένα μικρό «αριστερό» κομματίδιο για να διαπραγματεύεται, υποστηρίζουν κάποιοι τρίτοι.

Ποιά είναι η αλήθεια ;

Το τζουράσικ πάρκ σε νέα ταινία

Τελευταίος επιζών των «δεινοσαύρων» του ΠΑΣΟΚ (έφυγαν από το εικονοστάσι της πασοκικής εξουσίας οι Κώστας Λαλιώτης, Ακης Τσοχατζόπουλος, Βάσω Παπανδρέου, Θόδωρος Πάγκαλος, Δημήτρης Ρέππας) ο Κώστας Σκανδαλίδης τοποθετείται σήμερα απέναντι στο Μνημόνιο 3 παρότι έχει ψηφίσει τα Μνημόνια 1 και 2.

Σήκωσε μπαϊράκι πριν από ένα μήνα περίπου δηλώνοντας ότι «δεν θα ψηφίσω αν τα μέτρα είναι άδικα για το λαό». Τότε οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει έκπληξη : Μα, το νούμερο 2 του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αντι-μνημονιακός ; Πώς γίνεται, όταν το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φαίνεται να έδωσε τότε σημασία στις «αριστερές» κορώνες του κορυφαίου πρώην υπουργού και -αφού πρώτα του παρέδωσε το μισό ΠΑΣΟΚ- τον τοποθέτησε Πρόεδρο στο ΙΣΤΑΜΕ. Χωρίς να έχει την πανεπιστημιακή υποδομή και την ευρωπαική τεχνογνωσία ο Κώστας Σκανδαλίδης βρέθηκε επικεφαλής ενός Ινστιτούτου που εκπροσωπεί υποτίθεται το think tank μιας μοντέρνας σοσιαλδημοκρατίας !

Επικεφαλής ομαδούλας


Εκμεταλλευόμενος την στενή του σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο προεκλογικά ο Κώστας Σκανδαλίδης έκοψε και έραψε τα ψηφοδέλτια στα μέτρα του. Επικεφαλής για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών έβαλε τον «απόστρατο» Βαγγέλη Αργύρη, άνθρωπο της απόλυτης επιρροής του, με αποτέλεσμα να εκλεγούν βουλευτές που σήμερα υπονομεύουν επίσης ανοιχτά τον Βενιζέλο : ο Γιάννης Κουτσούκος στην Ηλεία, ο Μιχάλης Κασσής στα Ιωάννινα, ο Θόδωρος Παραστρατίδης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιάννης Δριβελέγκας.

Αυτή η «ομαδούλα» των βουλευτών που στην πλειοψηφία τους ευεργετήθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου και έφτασαν να γίνουν ακόμη και υπουργοί (!) αποτελούν σήμερα τον στενό πυρήνα της κομματικής παρέας του Κώστα Σκανδαλίδη που αμφισβητεί τον Βενιζέλο. Ανατίναξαν χθες τη Βουλή καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και απειλούν να ανατινάξουν και την κυβέρνηση καταψηφίζοντας την ερχόμενη εβδομάδα το Μνημόνιο 3.

Ας σημειωθεί, ότι η «ομαδούλα» όταν κατείχε υπουργικούς θώκους ψήφιζε και υποστήριζε σθεναρά τα προηγούμενα Μνημόνια και κατηγορούσε όσους τα αντιμετώπιζαν με κριτική διάθεση ως υπονομευτές !

Το μυθιστόρημα του ΠΑΣΟΚ


Ο 60χρονος Κώστας Σκανδαλίδης είναι στο ΠΑΣΟΚ από το 1971 και η βιογραφία του συμπίπτει με το μυθιστόρημα του ΠΑΣΟΚ αφού στην 35χρονη πορεία του τα έζησε όλα : Γραμματέας του κόμματος επί Ανδρέα Παπανδρέου, υπουργός σε κάθε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος αρχηγός εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, βουλευτής μια ζωή.

Είναι η χρυσή γενιά του Πολυτεχνείου που τα πήρε όλα στα 35 χρόνια ΠΑΣΟΚ. Είναι η γενιά που ίσως κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ότι κατέστρεψε το ελληνικό κράτος και εξαέρωσε την ηθική των Ελλήνων πολιτών.

Γιός παπά από την Κω ανέβηκε γρήγορα τις σκάλες της εξουσίας. Λαϊκός, ελληναράς, ολίγον ποιητής, ολίγον διανοούμενος, κατόρθωσε σε χρόνο ντε τε (όπως όλοι στις χρυσές εποχές του Αντρέα) να αφήσει την έδρα στην επαρχία και να «ανέβει» στην Αθήνα. Ανήκει στη γενιά των λεβεντο-πασόκων που όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος χόρευαν ζεμπεκιές στα μπουζούκια και έρραιναν με γαρύφαλα την Πέγκυ Ζήνα.

Γνωστός ταβλαδόρος, με κάζουαλ σκάκια για να σνομπάρει το «σύστημα» που υπηρετεί, δακρίνεται για το χιούμορ και τα σόκιν ανέκδοτα που απομνημονεύει. Εχει τη μοναδική τέχνη να δείχνει χαλαρός ακόμη και όταν μηχανορραφεί. Από τα σοκάκια της Κω έφτασε να συναγελάζεται με τα μεγάλα τζάκια των Αθηνών μέσα από τους σκοτεινούς διαδόμους της απλόχερης πασοκικής κυριαρχίας.

Ο Μάνος Χατζηδάκης -που δεν τον είχε σε εκτίμηση- τον συμπεριελάμβανε στους «εσωτερικούς μετανάστες» που ήρθαν από το χωριό στην Αθήνα να δοξαστούν και να νεο-πλουτίσουν. Εκλέγεται πρώτος βουλευτής στην Α' Αθηνών τα τελευταία χρόνια και κατόρθωσε να εκλεγεί και στις εκλογές του Ιουνίου 2012 αφήνοντας εκτός Βουλής την Αννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός Παιδείας προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της αναφέροντας στον Βενιζέλο ότι ο Σκανδαλίδης «έκλεψε» στις εκλογές αλλά δεν εισακούστηκε.

Θέλει το κόμμα

Ο Κώστας Σκανδαλίδης υπήρξε αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 και απέσπασε ένα συμβολικό ποσοστό. Αυτό του έφτιαξε τη μυθολογία του κορυφαίου και επικύρωσε την επιθυμία του να πιστεύουν όλοι ότι χωρίς αυτόν το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει. Τους δύο μοναδικούς βουλευτές που τον είχαν τότε στηρίξει, τον Γιάννη Κουτσούκο και τον Βαγγέλη Αργύρη τους αποκατέστησε με το παραπάνω αφού τους υπουργοποίησε και τους «χάρισε» τα κλειδιά της Ιπποκράτους που του εμπιστεύτηκε στο μεταξύ ο Βενιζέλος.

Οσοι τον γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι στόχος του είναι να εκδιώξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο από την ηγεσία του κόμματος αφού θεωρεί ότι είναι ευάλωτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατόρθωσε το ακατόρθωτο : να πείσει τον Βενιζέλο να «ξεφορτωθεί» τους κορυφαίους Ανδρέα Λοβέδρο, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Αννα Διαμαντοπούλου ώστε στη συνέχεια να μπορεί να ροκανίσει την καρέκλα του ευκολότερα. Και μόνος.

iefimerida.gr