Την έκβαση του κατά γενική ομολογία άκαρπου Eurogroup σχολιάζει ο γερμανόφωνος τύπος, ενώ φουντώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Το Βερολίνο θέλει να βοηθήσει την Αθήνα με περισσότερα χρήματα» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρεται στις σκέψεις της γερμανικής κυβέρνησης για δάνειο 10 δισ. ευρώ στο ελληνικό κράτος μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF. Αναφερόμενη στη χθεσινή αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο της καγκελαρίου Μέρκελ με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, σημειώνει: «Η ώρα της αλήθειας, την οποία βλέπει ο Στάινμπρουκ να φτάνει τώρα, έχει ξεκινήσει προ πολλού. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς μαζική οικονομική βοήθεια αν πρόκειται να μην χρεοκοπήσει ή να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης».
Η εφημερίδα διακρίνει ότι θα έρθει η μέρα κατά την οποία αυτή ή η επόμενη γερμανική κυβέρνηση «δεν θα αρκεί να επαναλάβει ότι ήταν μία πολιτική απόφαση να μην αφεθεί η Ελλάδα να καταρρεύσει. Αν η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν έχει πειστεί μέχρι τότε ότι αυτή ήταν μια καλή απόφαση, τότε δεν θα υπάρξουν άλλες πλειοψηφίες για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής διάσωσης».
Σε δεύτερο σχόλιό της στις οικονομικές της σελίδες, η FAZ σημειώνει ότι τώρα ξαναβγαίνουν στο φως «κάποιες αλήθειες», που φανερώνουν ότι οι έως τώρα εκτιμήσεις των δανειστών για την εξέλιξη των ελληνικών δημοσιονομικών υπήρξαν από το ξεκίνημα των πακέτων διάσωσης το 2010 υπερβολικά αισιόδοξες. Η εφημερίδα κλείνει με την επισήμανση ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ούτε το αν είναι σε θέση το Eurogroup να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014. Και κάθε ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει μετά τις εκλογές να παραδεχθεί ότι τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων προς την Ελλάδα πρέπει να διαγραφεί».
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ασκεί κριτική σε ορισμένους χειρισμούς της Άγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική είναι κάτι περισσότερο από μανάτζμεντ» και ότι συχνά απαιτείται η διάδοση ισχυρών μηνυμάτων. Η SZ επιρρίπτει τεχνοκρατική στάση στη γερμανίδα καγκελάριο και στο θέμα της μερικής παραγραφής του ελληνικού χρέους και σχολιάζει: «Οι ειδικοί λένε ότι κάποτε πρέπει να γίνει. Φυσικά και υπάρχουν λόγοι να μην θέλει η γερμανική κυβέρνηση ένα κούρεμα σε αυτό το χρονικό σημείο. Άλλωστε, όπως λέει, έχει βιώσει κανείς το τι μπορεί να συμβεί αν χαλαρώσει έστω και λίγο τη μεταρρυθμιστική πίεση προς την Ελλάδα. Τι εμποδίζει όμως τη Μέρκελ να προσφέρει την προοπτική ενός κουρέματος το 2015 ως κίνητρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις; Αυτό θα έβγαζε και τον Αντώνη Σαμαρά από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται εσωπολιτικά».
Η Die Welt του Βερολίνου, σχολιάζοντας την έκβαση του τελευταίου Eurogroup, εκτιμά ότι στερεύει «η οικονομική δημιουργικότητα» των πιστωτών της Ελλάδας. Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι απαιτείται η διευθέτηση κάποιων «τεχνικών ζητημάτων», σχολιάζει: «Γλωσσικά είναι πολύ δημιουργική, αλλά η εξήγηση δείχνει ότι οι διασώστες πλησιάζουν στο τέλος της οικονομικής τους δημιουργικότητας. Έτσι, οι συνομιλίες μπορεί στο τέλος να κόλλησαν σε λεπτομέρειες, ωστόσο οι λεπτομέρειες αυτές παραπέμπουν σε θεμελιώδεις διαφορές».
Για το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, η εφημερίδα εκτιμά ότι αποκλείεται πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, το φθινόπωρο του 2013. Το σχόλιο καταλήγει: «Η τωρινή οξεία διαμάχη πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει για χάρη της Ελλάδας. Ένα γεγονός έγινε αδιαμφισβήτητο στο Eurogroup: οι Έλληνες έκαναν ό, τι τους ζητήθηκε. Το να αφεθούν τώρα μετέωροι, θα ήταν η μεγαλύτερη αντίφαση στην ιστορία της ευρωδιάσωσης».
Σε δηκτικό ύφος η αυστριακή εφημερίδα Der Standard θέτει το ερώτημα: «Προς τι η αναστάτωση για τη δήθεν ‘αποτυχία’ του Eurogroup, όπως διαδίδουν με ευχαρίστηση εδώ κι εκεί όλοι εκείνοι που ανέκαθεν προμήνυαν την κατάρρευση της Ελλάδας και μαζί της και εκείνη του ευρώ; Η πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας κατέδειξε ότι έως το 2016 πρέπει να βρεθούν 32 δισ. ευρώ επιπλέον προκειμένου να αντεπεξέλθει η Ελλάδα. (…) Αν συνυπολογίσουμε αυτό το ποσό σε όλα τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί, στα τρέχοντα, αλλά και σε όσα έχουν ολοκληρωθεί, τότε πρόκειται για μία αύξηση ‘μόλις’ 10%».
Deutsche Welle