19 Δεκεμβρίου 2012

"Ξηλώνονται" 165 στελέχη οικονομικών υπηρεσιών

Σε αθρόες αλλαγές και μετακινήσεις στους επικεφαλής των εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά, "ξηλώνονται" 165 στελέχη οικονομικών υπηρεσιών (διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες), εφοριών και ελεγκτικών κέντρων ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών λέγεται ότι τα συγκεκριμένα στελέχη είχαν υπογράψει συμβόλαια αποδοτικότητας και δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί για τα έσοδα, ενώ επιπρόσθετα δεν διενήργησαν και τους απαραίτητους ελέγχους.

Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου έλεγαν πως εστάλησαν ψευδή στοιχεία για την αξιολόγηση των στελεχών κι έκαναν λόγο για διαδικασίες παράνομες και παράτυπες.

Η απόφαση για τις μετακινήσεις φέρεται ως ειλημμένη, αφού έχει ενημερωθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και διαμηνύεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως και πριν από τις γιορτές.

Κάποια από τα υπό απομάκρυνση στελέχη απειλούν ότι θα προχωρήσουν ακόμη και σε μηνύσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε ποτέ κανονικά η διαδικασία αξιολόγησης βάσει των στοιχείων που αφορούν στα έσοδα.

Η απόφαση, που έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη συζήτηση περί καλύτερου συντονισμού στο Μαξίμου, προκαλεί και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, αφού έχει προκαλέσει ήδη την έντονη αντίδραση της Ιπποκράτους, που κάνει λόγο για επικείμενενες αθρόες κομματικές τοποθετήσεις.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης είχε το μεσημέρι επικοινωνία με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, στον οποίο δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντίρρηση για μετακινήσεις ανθρώπων που δεν έπιασαν τους στόχους, ζήτησε όμως αυτές να γίνουν με κριτήρια αξιολόγησης όχι με κριτήρια που ίσχυαν σε παλαιότερες εποχές.

"Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί. Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα" σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σαχινίδης.

Και προσθέτει: "Το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε".

Στο μεταξύ, το ΥΠΟΙΚ έστειλε σήμερα 140.000 ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2010. Πρόκειτα συνολικά για μια επιβάρυνση ύψους 340 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να πληρωθεί σε 3 δόσεις. Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται τα... ραβασάκια και για τον ΦΑΠ του 2011.