19 Δεκεμβρίου 2012

«Ασυλο» από την Τσετσενία στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Παγκόσμιες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της φορολογικής μετανάστευσης του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Το Κρεμλίνο διαψεύδει επισήμως ότι έστειλε διαβατήριο στον διάσημο ηθοποιό που έχει γίνει «κόκκινο πανί» στη Γαλλία, εξαιτίας της φορολογικής του μετακόμισης στο Βέλγιο. Πανέτοιμος να φιλοξενήσει τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ δηλώνει, όμως, ο πρόεδρος της Τσετσενίας...

«Δεν μπορώ να σχολιάσω. Προφανώς αστειευόταν. Δεν έχω ακούσει τίποτα τέτοιο» δήλωσε εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν ερωτηθείς για τη δήλωση Ντεπαρντιέ ότι το Κρεμλίνο του έστειλε ένα ρωσικό διαβατήριο σε αντικατάσταση του γαλλικού που παρέδωσε στις Αρχές.

Την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραψε στο δικτυακό της τόπο ότι ο Γάλλος ηθοποιός είπε σε φίλους του ότι «ο Πούτιν του έχει ήδη στείλει ένα διαβατήριο».

Καθώς αισθάνθηκε «πληγωμένος» από τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό (που χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» τη φορολογική εξορία του στο Βέλγιο), ο Ντεπαρντιέ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παραδίδει το γαλλικό διαβατήριό του και σκέφτεται το ενδεχόμενο να λάβει τη βελγική υπηκοότητα.

Και μπορεί η Ρωσία να μην έστειλε διαβατήριο, όμως έτοιμος να φιλοξενήσει τον ηθοποιό δηλώνει ο πρόεδρος της Τσετσενίας...

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ντεπαρντιέ συμμετείχε σε επίσημους εορτασμούς στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, δηλώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό του Τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ. Ο τελευταίος δηλώνει τώρα ότι είναι «έτοιμος» να φιλοξενήσει τον ηθοποιό.

«Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ αποποιήθηκε τη γαλλική υπηκοότητα. Έχει τους λόγους του, διαφορετικά δεν θα το έκανε. Δεν έχω σκοπώ να κρίνω αυτή την πράξη αλλά μπορώ να δηλώσω χωρίς καμία αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε αυτόν τον μεγάλο ηθοποιό» φέρεται να είπε ο Καντίροφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Ντεπαρντιέ «είναι άνθρωπος με κεφαλαίο το Α, είναι ανθρωπιστής και οποιαδήποτε χώρα θα του άνοιγε τις πόρτες της χωρίς δισταγμό» προσέθεσε.

Ο Ντεπαρντιέ έχει εμφανιστεί κατ' επανάληψη σε ρωσικές διαφημίσεις. Τον Νοέμβριο γύρισε μια σειρά διαφημιστικών σποτ για την τράπεζα Sovietski, για μια μάρκα κέτσαπ και για ένα κατάστημα τροφίμων.