Το πρώτο δύσκολο εξάμηνο έκλεισε ικανοποιητικά για τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, που είχε στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας στο ευρώ. Τα πιο δύσκολα ωστόσο είναι μπροστά, καθώς μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπιστία του στο εσωτερικό της χώρας και να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, που είναι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι μετρήσεις που παραγγέλνει για λογαριασμό του το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι η κοινωνία δίνει ανοχή στην κυβέρνηση και της «συγχωρεί» την αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων.
Παράλληλα, όμως, δείχνουν ότι η ανοχή δεν είναι απεριόριστη και ότι ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση. Η πρόβλεψη είναι ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί και το κοινωνικό θερμόμετρο θα ανέβει στο πρώτο τρίμηνο του 2013, οπότε θα αρχίσουν να επιβάλλονται οι μειώσεις και οι φόροι που ψηφίστηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να δημιουργήσει θετικά γεγονότα για να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις των νέων μέτρων.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι μέσα στο 2013 η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να απογειώνεται. Υπολογίζει δε στην προσέλκυση επενδύσεων από «όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη», αλλά και στη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολυεθνικών και των ελληνικών επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα. Γι’ αυτό και θα συνεχίσει τις συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους επιχειρήσεων, όπως έκανε τον μήνα που πέρασε. Ο πρωθυπουργός έχει και προσωπικές επαφές με επιχειρηματίες, που δείχνουν πρόθυμοι. Ωστόσο οι συνεργάτες του λένε ότι «ακόμη κι αν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν, θα έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας, καθώς χρειάζεται χρόνος για να ανακοπεί η ύφεση και να αρχίσει να είναι ορατή και αισθητή στο κοινωνικό περιβάλλον η μείωση της ανεργίας». Προσθέτουν όμως ότι, αν η κοινωνία διαπιστώσει πως η κυβέρνηση δεν περιορίζεται στα λόγια και οι κινήσεις της σύντομα αποδώσουν, τότε θα ανανεώσει την ανοχή της και στη συνέχεια θα αποκαταστήσει και την εμπιστοσύνη της. Προς τούτο, λέει άνθρωπος του κυβερνητικού επιτελείου, «οι πρώτες μεγάλες επενδύσεις θα υπάρξουν ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 και θα φτάσουν το ένα δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του νέου έτους οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ».
Από τον πρώτο μήνα του νέου έτους θα αρχίσουν και τα ταξίδια του πρωθυπουργού, πρώτα στα Αραβικά Εμιράτα, στη συνέχεια στο Κατάρ, ενώ σειρά θα πάρουν οι μεγάλες χώρες - Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμβουλος του πρωθυπουργού λέει ότι «δεν θα είναι ταξίδια για τις εντυπώσεις ή με διερευνητικό περιεχόμενο όπως γινόταν παλαιότερα με τους υπουργούς του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού προετοιμάζονται επιμελώς και θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα». Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι στον διεθνή χώρο υπάρχουν κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες για τοποθέτηση.
Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία που θα πρέπει να τηρηθεί είναι δύσκολη. Η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις αφενός για να μη φοβηθούν οι μελλοντικοί επενδυτές και αφετέρου για να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίζει τη χώρα. Προκειμένου να διατηρηθεί η εξωτερική αξιοπιστία, η χώρα θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα των περικοπών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Στο αρνητικό ενδεχόμενο που το οικονομικό πρόγραμμα δεν αποδώσει τα αναμενόμενα ή η ανάσχεση της ύφεσης είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη, η κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν οφείλεται στην πλημμελή εφαρμογή του, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά στο ότι το πρόγραμμα πάσχει εγγενώς και θα είναι σε θέση να ζητήσει επιπλέον βοήθεια. Στον ορίζοντα εξάλλου υπάρχουν οι γερμανικές εκλογές, καθώς τότε θα αποφασιστεί εάν και πόσο θα «κουρευτεί» ξανά το δημόσιο χρέος, το οποίο όλοι συμφωνούν ότι εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο.
Παγώνουν τα σενάρια της κάλπης
Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών και μεταθέτει για αργότερα τον ανασχηματισμό προκειμένου να μη διαταραχθούν το πολιτικό κλίμα και οι ισορροπίες μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Παγώνουν έτσι τα σενάρια για δημιουργία νέου μεγάλου ευρωπαϊκού φορέα που προκαλούν δυσαρέσκεια στα δύο ελάσσονα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία μέχρι στιγμής μετρούν πολιτικές απώλειες, και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κινδυνεύουν να μείνουν μόνο με το κόστος της πολιτικής που υποστηρίζουν. Αντίθετα, από τα τρία κόμματα λένε ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η προγραμματική συμφωνία τους, που θα λαμβάνει υπόψη της αφενός την κατάσταση που διαμορφώθηκε και αφετέρου θα πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας.
πρωτο θεμα