07 Δεκεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Το νέο φορολογικό ωφελεί τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ


«Οσοι έχουν μπλοκάκι σε έναν εργοδότη, δεν θα φορολογούνται σαν επιχειρηματίες, δηλαδή δεν θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ» αποκάλυψε πριν από λίγο στον Nίκο Χατζηνικολάου, στον Real FM, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων, ενώ σε ερώτηση αν μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ, απάντησε «όχι βέβαια».
Επεσήμανε, πάντως, πως αν δεν εισπραχθεί το χαράτσι «θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ πιο επώδυνα».

Οσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά «μόνο στην περίπτωση που δεν πάνε όλα καλά. Αν κάτι δεν πάει καλά, θα πρέπει να κάνουμε κι άλλες περικοπές, όπως οι αμυντικές δαπάνες».

Οσον αφορά τη φορολογική κλίμακα, δήλωσε ότι «το νέο φορολογικό ωφελεί τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, δηλαδή το 80% της φορολογικής βάσης», ζήτησε τη "βοήθεια" του υπουργείου Δικαιοσύνης για «ποινές στα "μεγάλα ψάρια"» και ξεκαθάρισε σε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουμε αν δεν τηρήσουμε πιστά το πρόγραμμα».

Για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε: «Εχουμε ζητήσει την επίσημη κόπια. Μόλις την πάρουμε θα την παραδώσουμε στο ΣΔΟΕ και θα αξιοποιηθεί, όπως και η άλλη λίστα με τους Ελληνες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, νόμιμα ή παράνομα».

Για την ανάκαμψη που είχε προβλέψει το 2012, ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ: «Η δήλωση έγινε το 2009 και εν τω μεταξύ η Ελλάδα χρεωκόπησε. Εκτός αυτού, δεν γνωρίζαμε τα πραγματικά δεδομένα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Για τις οφειλές της Hochtief στο ελληνικό δημόσιο: «Το κοιτάζουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται».

Για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Σόιμπλε και τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν: «Οι υπουργοί μεταξύ μας έχουμε στενές σχέσεις. Ο Σόιμπλε παραπονέθηκε σωστά, διότι μίλησα στο ελληνικό κοινοβούλιο για επιμήκυνση πριν πάρω το πάρω το πράσινο από το Eurogroup».

Για όσα λέγονται για τις σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν ιδρώνει το αυτί μου».

Για το ενδεχόμενο παραίτησης: «Μέχρι τώρα οι εισηγήσεις μου γίνονται δεκτές. Αν δεν γίνονται δεκτές, θα σκεφτώ την παραίτηση».

Για την περίπτωση να πολιτευτεί: «Δεν θα πολιτευτώ, έχω μια δουλειά να κάνω. Δεν ξέρω για το μέλλον».

Για τον ορυκτό μας πλούτο: «Δυστυχώς δεν είμαστε Νορβηγία και τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο δεν είναι τόσα».

Για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου: «Εγιναν οι σχετικές διαψεύσεις. Εδώ κρεμάμε πολύ εύκολα στα μανταλάκια τις ζωές των ανθρώπων».

enikos.gr