Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια.
"Την οργή του εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1-1-2015.
«Μετά το βίαιο κούρεμα των αποθεματικών των επιμελητηρίων, τώρα έρχεται η χαριστική βολή της κατάργησης της υποχρεωτικότητας εγγραφής στα επιμελητήρια. Αντί να υλοποιούνται αναπτυξιακές πολιτικές, αντί να καταπολεμούνται τα εκατοντάδες εμπόδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, οι δομές και οι θεσμοί που στηρίζουν παραδοσιακά τις ελληνικές επιχειρήσεις δέχονται μία ανηλεή επίθεση» τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
«Υπό το βάρος των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, η κυβέρνηση αποδέχεται τις πιεστικές και παράλογες απαιτήσεις των δανειστών της. Αντί να ασχολείται με τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά που έχει πέσει σε χειμέρια νάρκη, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης αναλώνεται σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, προσπαθώντας να αποδείξει ότι παράγει έργο» αναφέρει ο πρόεδρος ΒΕΘ επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξελίσσεται σε υπ΄αριθμόν ένα εχθρό για την επιχειρηματικότητα. «Το υπουργείο Ανάπτυξης εσκεμμένα λησμονεί ότι τα επιμελητήρια προσφέρουν μία σειρά ανταποδοτικών υπηρεσιών, κατά κύριο λόγο, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με το κόστος εγγραφής να ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 50 ευρώ. Επιπλέον τα επιμελητήρια χρηματοδοτούν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα και συγκεκριμένα τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, το Διεθνές Επιμελητήριο καθώς και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν τους επιχειρηματίες. Την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης αποφασίζει την κατάργηση των 50 ευρώ για την εγγραφή στα επιμελητήρια, έρχεται και επιβάλει χαράτσι 1.000 ευρώ, φόρο επιτηδεύματος. Αυτόν τον τρόπο επιλέγει το υπουργείο Ανάπτυξης για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, χωρίς μάλιστα εναλλακτική πρόταση χρηματοδότησης θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία χαοτική κατάσταση στους φορείς που εκπροσωπούν το επιχειρείν". «Είναι ολοφάνερη, πλέον, η επιθυμία φίμωσης τόσο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα της οικονομίας, όσο και των φορέων που τους στηρίζουν» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει από την κυβέρνηση άμεσα απαντήσεις για τους στόχους των παραπάνω βεβιασμένων και ερασιτεχνικών χειρισμών της."
Seleo.gr News