18 Δεκεμβρίου 2012

Ερβέ Φαλτσιανί: Ελεύθερος ο άνθρωπος που έκανε άνω-κάτω την Ευρώπη

Ελεύθερο υπό προϋποθέσεις άφησε το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας τον 40χρονο ιταλογαλλικής καταγωγής πρώην εργαζόμενο στην τράπεζα HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος καταζητείται από την Ελβετία για τη διαρροή δεκάδων χιλιάδων ονομάτων φοροφυγάδων καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας, προκαλώντας τριγμούς σε κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η απελευθέρωσή του διατάχθηκε από το δικαστήριο την Τρίτη, καθώς θεωρήθηκε πως ο Φαλτσιανί συνεργαζόταν με τις αρχές και πως η υπόθεση έκδοσής του μπορεί να παραταθεί. Συνεπεία αυτής της απόφασης, ο Φαλτσιανί διατάχθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του, να μην εγκαταλείψει την Ισπανία και να εμφανίζεται στην αστυνομία κάθε τρεις μέρες.

Ο Φαλτσιανί κρατείτο προσωρινά από την ημέρα της σύλληψής του στην Βαρκελώνη την 1η Ιουλίου κατόπιν ελβετικού εντάλματος.

Τα δεδομένα τα οποία φέρεται να είχε υποκλέψει αφορούσαν σε περίπου 24.000 καταθέτες σε θυγατρική της HSBC στην Ελβετία, πολλοί εκ των οποίων διώχθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της κατά περίπτωση χώρας τους για φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία πέρασαν στη συνέχεια στα χέρια των γαλλικών αρχών, οι οποίες με τη σειρά τους τα μετέφεραν σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

iefimerida.gr