23 Δεκεμβρίου 2012

Ισλαμική "Δημοκρατία" και με τη βούλα: Υπερψηφίστηκε το νέο σύνταγμα στην Αίγυπτο

Tην υπερψήφιση του νέου συντάγματος πανηγυρίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την ώρα που η αντιπολίτευση της Αιγύπτου αναμένει τις ανακοινώσεις της επιτροπής που είχε την επίβλεψη της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το 64% των Αιγυπτίων υποστήριξε το σύνταγμα στο δεύτερο γύρο του δημοψηφίσματος το Σάββατο.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, ενώ πιθανό θεωρείται να υπάρξουν και ενστάσεις από την αντιπολίτευση. Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, κόμμα της αντιπολίτευσης, αναφέρει πως και τα δικά του exit polls δείχνουν την υπερψήφιση του νέου συντάγματος, ωστόσο επισημαίνει ότι υπήρξαν παραβάσεις κατά τη διαδικασία. Τα εν λόγω στοιχεία θα τα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.



Ο ανταποκριτής του Al Jazeera τονίζει πως περίπου 68% έχουν ψηφίσει υπέρ του νέου συντάγματος έναντι 32% που καταψήφισαν τις αλλαγές, ωστόσο επισημαίνει πως μόλις 35% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχε στη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν πως το νέο σύνταγμα είναι απαραίτητο ώστε να οδηγηθεί η χώρα στη δημοκρατία μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς όπως αναφέρουν θα παρέχει την απαιτούμενη σταθερότητα.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μόρσι πως μέσω των αλλαγών στο σύνταγμα ενισχύει τον ισλαμισμό στη χώρα αγνοώντας τα δικαιώματα των μειοψηφιών, όπως για παράδειγμα των χριστιανών που αποτελούν το 10% της κοινωνίας, αλλά και των γυναικών.

Το Σάββατο ο Μόρσι ανακοίνωσε τα ονόματα ενενήντα νέων μελών της Άνω Βουλής, που σύμφωνα με τα κρατικά μέσα είναι κυρίως φιλελεύθεροι και όχι ισλαμιστές. Ωστόσο οι βασικοί αντίπαλοι του Μόρσι, φιλελεύθεροι και σοσιαλιστές, ανακοίνωσαν πως αρνήθηκαν να λάβουν θέσεις. Σημειώνεται πως τα δύο τρίτα των 270 μελών της Άνω Βουλής εκλέγονται, ενώ το ένα τρίτο διορίζεται από τον πρόεδρο.


Εν τω μεταξύ, το Σάββατο ανακοινώθηκε και η παραίτηση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου Μαχμούντ Μέκι προκαλώντας ερωτηματικά για την επιλογή της χρονικής στιγμής αλλά και των αιτιών που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Το νέο σύνταγμα προβλέπει κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου, ωστόσο κατά την αποχώρησή του, όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο δικαστικός Μαχμούντ Μέκι άφησε να εννοηθεί πως η βιαστική αποχώρησή του ενδέχεται να συνδέεται και με την πολιτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

«Έχω συνειδητοποιήσει εδώ και λίγο καιρό πως η φύση της πολιτικής δεν ταιριάζει με τη επαγγελματική μου φύση ως δικαστής», τόνισε, σημειώνοντας πως είχε υποβάλει την παραίτησή του και πριν από ένα μήνα ωστόσο λόγω των γεγονότων αναγκάστηκε να παραμείνει στη θέση του.