12 Δεκεμβρίου 2012

Αμήν και πότε: Προς κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια

Τεράστιες αντιδράσεις προκαλεί στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, η πληροφορία ότι η κυβέρνηση προωθεί άμεσα την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επαγγελματιών.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει την συγκεκριμένη ρύθμιση άμεσα, ακόμα και εντός της εβδομάδας, καθώς αποτελεί ανειλημμένη υποχρέωση της χώρας έναντι των διεθνών πιστωτών.

Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση που ενδεχομένως συμπεριλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πακέτο που εμπεριέχει και όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά για τα ωράρια λειτουργίας και άλλες διατάξεις του αγρονομικού κώδικα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα δεν προέκυψε αυτή την περίοδο ούτε και αποτελεί έμπνευση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ίσως να πρωταγωνιστήσει στην εφαρμογή ενός πολύπλευρου αιτήματος που από χρόνια πηγαινοέρχεται μεταξύ οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων και κυβερνήσεων. Σύμφωνα με το αίτημα αυτό οι επιχειρήσεις ζητούν να αποδεσμευτούν από υποχρεώσεις που έχουν να συνεργάζονται και να καταφεύγουν στα επιμελητήρια. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των προσωρινών αδειών εξαγωγής δειγμάτων προϊόντων για συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλεται εγγύηση επανεισαγωγής των δειγμάτων υποχρεωτικά μέσω επιμελητηρίου. Οι επιχειρήσεις λένε ότι έτσι αυξάνεται το κόστος και δημιουργείται διαδικαστική γραφειοκρατία με τις θεωρήσεις των πιστοποιητικών.

Γενικά πάντως, θεωρούν ότι όλες οι υποχρεώσεις τους να καταφεύγουν στα επιμελητήρια για θεωρήσεις ή βεβαιώσεις πιστοποιητικών είναι υπερβολικές και δεν προσφέρουν τίποτα εκτός από τα οφέλη που έχουν τα ίδια τα επιμελητήρια.

Η κατάληξη της διελκυστίνδας αυτής διαμορφώνει το αίτημα των επιχειρήσεων για πλήρη ανεξαρτητοποιησή τους από τον επιμελητηριακό θεσμό και μόνο προαιρετική εγγραφή τους στα επιμελητήρια. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες του Capital.gr το όλο θέμα έχει τεθεί και υπόψη της τρόικας και έχει ζητηθεί η παρέμβασή της.

Περιλαμβάνεται άλλωστε ως εξειδικευμένο αίτημα για τις εξαγωγές και στη λίστα με τα εμπόδια που προσδιόρισε ο ΣΕΒ πριν από ένα χρόνο ως αντικίνητρα για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.


Πηγή:www.capital.gr