12 Δεκεμβρίου 2012

Πέφτουμε απ' τα σύννεφα-Καταγγελία: " Ο πρόεδρος του ΕΟΦ και εποπτεύων και πελάτης;"

[Είμαστε σίγουροι πως ο Λυκουρέντζος που είναι γνωστός λάτρης της διαφάνειας και εχθρός της ρεμούλας... θα γράψει στα παλιά του τα παπούτσια την καταγγελία διαπλοκής του Προέδρου του ΕΟΦ με φαρμακευτικές εταιρίες...]

Αναγνώστης του enikos.gr καταγγέλλει ότι η ιστοσελίδα «http://neaygeia.gr», την οποία έχουν δημιουργήσει οι επιστημονικοί φορείς που ελέγχει ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Γιάννης Τούντας,διαφημίζει εταιρείες που λαμβάνουν τεράστια ποσά από το ελληνικό δημόσιο και τους ασθενείς".
Στην ίδια ιστοσελίδα διαφημίζεται και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ενώ έχει και δύο κρατικές διαφημίσεις – με τελευταίες τις καμπάνιες, που αφορούν στο κάπνισμα και στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Γράφει ο αναγνώστης μας :

"Ουσιαστικά δηλαδή η επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Τούντα επιχορηγείται από τους φαρμακοβιομηχάνους, κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας και ηθικής. Οι χορηγοί της ιστοσελίδας και των δραστηριοτήτων του κ. Τούντα είναι εταιρίες, που κατέχουν ηγεμονικές θέσεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου και λαμβάνουν τεράστια ποσά από το ελληνικό δημόσιο και τους ασθενείς.

Ως ιδιοκτήτες ή διαχειριστές της ιστοσελίδας αναφέρονται το Ινστιτούτο Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, η Ελληνική Εταιρεία Προαγωγής & Αγωγής Υγείας και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας.

Στην ιστοσελίδα ακόμη και σήμερα αναφέρεται ο κ. Τούντας ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προαγωγής & Αγωγής Υγείας."

Επίσης, σε ό,τι αφορά το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας αναφέρεται:

«υπεύθυνος του Κέντρου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γ. Τούντας. Όσο για τον τρίτο φορέα, που εμφανίζεται στο σχήμα ιδιοκτησίας και διαχείρισης της ιστοσελίδας, το Ινστιτούτο Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, ο κ. Τούντας διευκρινίζει στην απάντησή του ότι υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία τον περασμένο Μάιο και αντικαταστάθηκε.

Παρότι το όνομά του υπάρχει φαρδιά πλατιά σε δύο σημεία της ιστοσελίδας με τον προαναφερόμενο τρόπο, την ίδια ώρα, που το συγκεκριμένο site φιλοξενεί τις διαφημίσεις των πολυεθνικών εταιριών, ο κ. Τούντας δεν νιώθει την παραμικρή ανάγκη να δώσει εξηγήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ είναι ο επίσημος φορέας του κράτους που δίνει εγκρίσεις, ανακαλεί ή απαγορεύει την κυκλοφορία των φαρμάκων, έχοντας την αποκλειστική αρμοδιότητα προς τούτο στη χώρα μας. Οι αποφάσεις δηλαδή του ΕΟΦ επηρεάζουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. "