01 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΟΝΟΙΑ: Εκεί που μας χρωστούσαν, οι Αλβανοί μας πήραν και το βόδιΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “ΟΜΟΝΟΙΑ”
BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA’’
DEMOKRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA “OMONIA”

Θέμα: Η έγερση εδαφικών διεκδικήσεων δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις και προσβάλλει την ειρήνη σε μια ευαίσθητη περιοχή και περίοδο.

«Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι»,- μας διδάσκει ο σοφός λαός για τα όσα ειπώθηκαν από επίσημα πλέον χείλη και αφορούσαν την ευθεία έγερση εδαφικών διεκδικήσεων από πλευράς της Αλβανίας εις βάρος της Ελλάδας.

Με ανεδαφικές και ανιστόρητες δηλώσεις αυτού του ύφους τίθεται σε απειλή η ειρήνη και η συμπόρευση των χωρών προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όσοι αρθρώνουν τέτοιες απόψεις βρίσκονται διαμετρικά αντίθετα με τα όσα οι καιροί επιβάλλουν και οι λαοί οραματίζονται.

Γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες καθώς προσβάλουν τις ελληνο – αλβανικές σχέσεις που αποτελούν ουσιαστική διάσταση στην επιζητούμενη ειρηνική συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον βρίσκονται μακράν του πνεύματος που πρέπει να διέπει, όπως επιβάλλεται και απ’ τα σχετικά ισχύοντα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τις σχέσεις δύο εταίρων, εν προκειμένω Αλβανίας και Ελλάδας.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτού του είδους δηλώσεις που απ’ τη μια εμπνέονται από δυνάμεις που κραυγάζουν υπέρ των συγκρούσεων και εντάσεων και ταυτόχρονα ενθαρρύνουν αυτές τις δυνάμεις σε μια συνεχιζόμενη εθνικιστική έξαρση που παρατηρείται στη χώρα.

Καιρός να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε το απόστημα του εθνικισμού να αποστηρωθεί και να επικρατήσει η επιβεβλημένη ήρεμη αναζήτηση εκπλήρωσης των προτεραιοτήτων της ομαλής διαδικασίας ένταξης και ειρηνικού εσωτερικού βίου που διασφαλίζει και την πρόοδο, και την ευημερία του Αλβανικού λαού.

Αγίοι Σαράντα, στις 29 Νοεμβρίου 2012.