11 Δεκεμβρίου 2012

Μπλόκο και από Βουλγαρία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Π.Γ.Δ.Μ.

Την άρνηση της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Π.Γ.Δ.Μ., εξέφρασε και επισήμως η Σόφια, με ανακοίνωση που εξέδωσε η γραμματεία Τύπου του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Είχε προηγηθεί συνάντησή του ισχυρού άνδρα της Βουλγαρίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ για να συζητήσουν για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Βουλγαρία, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, αλλά όχι άνευ όρων, αναφέρει η ανακοίνωση, για να προσθέσει πως η ενταξιακή προοπτική δεν μπορεί να ξεκινήσει με προπαγάνδα και καμπάνιες μάρκετινγκ.

«Οι κ.κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Μπόικο Μπορίσοφ είναι κατηγορηματικοί ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά η βουλγαρική υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων και εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης, μεταξύ των οποίων θέση προτεραιότητας κατέχουν οι σχέσεις καλής γειτονίας», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση.

«Η ενταξιακή προοπτική θα ξεκινήσει όχι με προπαγάνδα και καμπάνιες μάρκετινγκ, αλλά με ουσιαστικές ενέργειες εμπέδωσης των σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη “Μακεδονία”», επισημαίνεται.

Ακόμα, υπενθυμίζεται πως η Σόφια πρότεινε στα Σκόπια την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας που να στηρίζεται στις αρχές της Διακήρυξης του 1999 και η προσπάθεια κοινής συνεννόησης για τον εορτασμό από κοινού των προσωπικοτήτων και των επετείων της κοινής ιστορίας των δυο χωρών, όπως και «να παύσει η αντι-βουλγαρική εκστρατεία και η αποκατάσταση των ιστορικών γεγονότων».

Πηγή:Voria