21 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ιβάν στα φαβορί για την Βιομηχανία Ζάχαρης

Πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε αν ο ΙΒάν Σαββίδης και η Donskoy Tabak θα έχουν πάρει το πλειοψηφικό ποσοστό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία" σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχουν δώσει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης και ο εκκαθαριστής της ATEbank για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους εννέα «μνηστήρες», που έχουν προκριθεί στο τελευταίο στάδιο.

Όπως σημειώνεται, η σχετική λίστα των "μνηστήρων" απαρτίζεται "εκτός από μικρομεσαίους παίκτες κι από "βαριά" ονόματα της διεθνούς ζαχαροβιομηχανίας, όπως η γερμανική Suedzucker. n ελβετική Luis Dreyfous Commodities ή η γαλλική Cristal Union κι n ιταλική Sfir Spa. Κι αυτό μόνο ως καλό μπορεί να εκληφθεί.

Το κακό, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι από τους μεγάλους «παίκτες» σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα κατεβάσουν, τελικώς, δεσμευτική προσφορά.

Με βάση πάντως τα έως και χθες δεδομένα, από τους εννέα finalist του διαγωνισμού, μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει από τρεις μνηστήρες και πιο συγκεκριμένα η γαλλική συνεταιριστική Cristal Union, η πολωνική Polski Cokier κι η Donskoy Tabak του ομογενή επιχειρηματία από τη Ρωσία Ιβάν Σαββίδη ο οποίος ήδη έχει επενδύσει στην Ελλάδα, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ".

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο τίτλος του φαβορί για τις παραπάνω τρεις εταιρίες "προκύπτει, επίσης, από το γεγονός ότι στελέχη τους όχι μόνο "επισκέφθηκαν" το σχετικό data room που είχε "στηθεί" για να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι πληροφόρηση, αλλά ζήτησαν και είχαν και απευθείας ραντεβού με τη διοίκη της ζαχαροβιομηχανίας, προκειμένου να λύσουν εκ του σύνεγγυς τις όποιες απορίες τους. Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία προσεγγίστηκε όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι οι μεν Πολωνοί εκπροσωπήθηκαν επί ένα διήμερο, σε συνάντηση στην Αθήνα, σε επίπεδο προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ενώ λίγες ημέρες μετά το ίδιο έκαναν οι Γάλλοι και τα στελέχη της Donskoy Tabak, επισκεπτόμενοι τα κεντρικά της ΕΒΖ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Όλοι τους, μάλιστα, ρώτησαν τους συνομιλητές τους για τα πάντα, από απλά τεχνικά και γεωποντκά θέματα μέχρι και λεπτομέρειες για τα οικονομικά της εισηγμένης, ενώ κατά τις ίδιες πηγές έδωσαν ενημερώθηκαν από τη διοίκηση για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση που έχει συμφωνήσει με το προσωπικό και προβλέπει να μείνετ αμετάβλητο το μισθολογικό status quo στην επιχείρηση για τα επόμενα δύο συν ένα χρόνια και έδωσαν το πράσινο φως να προχωρήσει".

http://olapaok.gr