[Βγήκε ο "αμερόληπτος δημοσιογράφος" να μιλήσει για πολιτική δίωξη... κατά τύχη αριστερά και δεξιά του καθόντουσαν 3 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ... Ίσα ρε λαμόγια που πήγατε στην ΕΡΤ για να φάτε... Διαβάστε και την ανακοίνωση της ΕΡΤ στο τέλος]
Συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο κατήγγειλε ότι δεχόταν ο Κώστας Σπυρόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μια ημέρα μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού διευθυντή τηλεόρασης της ΕΡΤ. Ο ίδιος χαρακτήρισε ψεύδη, πλάνες και προσχήματα τα επιχειρήματα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, αποδίδοντας την απομάκρυνσή του στη δυσαρέσκεια που προκαλούσαν οι επιλογές του. Γιατί λοιπόν δεν αποφάσιζε να παραιτηθεί όλο αυτό το διάστημα; «Έχω μάθει στη ζωή μου να μην τα παρατάω», ήταν η απάντησή του.
Όπως κατήγγειλε ο κ. Σπυρόπουλος, στους λίγους μήνες που παρέμεινε στη θέση του ως γενικός διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ δεχόταν συχνά τηλεφωνήματα – εντολές από το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Νίκο Σίμο, για να διακοπούν προγράμματα που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης.
Μια περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος, ήταν η σειρά ντοκιμαντέρ για τη δεκαετία του 1940 που προβλήθηκε από την ΕΤ1, για την οποία «μου καταλόγισαν ανεξάρτητο μπαϊράκι». «Έλαβα μια τηλεφωνική εντολή από το διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Σίμο ότι ο τάδε έχει γίνει έξαλλος. Δεν είμαστε η φωνή του ΕΑΜ ούτε ντουντούκα του ΚΚΕ». Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ποιο είναι αυτό το πρόσωπο, απάντησε απλώς πως πρόκειται για κορυφαίο πολιτικό παράγοντα. «Στα πρακτικά του δ.σ. έχουν καταγραφεί απόψεις και ονόματα», συμπλήρωσε σχετικά.
Για τα παραπάνω ντοκιμαντέρ δόθηκε εντολή για διακοπή της μετάδοσης, όπως και για τη σειρά ντοκιμαντέρ Why Poverty, το οποίο κρίθηκε ότι «προκαλεί κατάθλιψη στον κόσμο».
Όταν ο κ. Σπυρόπουλος ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν παραιτήθηκε μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, απάντησε: «Δεν παραιτήθηκα γιατί έχω μάθει από τους δασκάλους μου να μην τα παρατάω. Διάλεξα να κάνω τη δουλειά μου και να αγνοώ τις εντολές».
Τι απαντά στις κατηγορίες
Ο πρώην γενικός διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ απάντησε και σε όσα του καταλογίζει το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης, κάνοντας λόγο για ψεύδη, πλάνες και προσχήματα. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να προωθήσει το ντοκιμαντέρ «Κισμέτ» με θέμα την επιρροή των τουρκικών σίριαλ, αναφέροντας: «κατηγορήθηκα ότι προωθώ ένα ντοκιμαντέρ που προπαγανδίζει τις τουρκικές σαπουνόπερες, ενώ το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται απλώς αυτό το φαινόμενο με κριτική ματιά». Για την αξιοποίηση της πρότασης αυτής που είχε κατατεθεί εκπρόθεσμα, σημείωσε πως ο Κανονισμός Προμήθειας Προγράμματος προβλέπει την κατ’ εξαίρεση αξιοποίηση μιας πρότασης από το γενικό διευθυντή ενημέρωσης. «Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι μια επιχειρηματική επιτυχία, είναι εξαιρετικά επίκαιρο και η απόφασή μου είχε ως στόχο τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής», επισήμανε. Όσο για το κοστολόγιο, «αυτό εστάλη στην Επιτροπή Κοστολογίων, αλλά δεν έφτασε γιατί ένας άνθρωπος του μηχανισμού το μπλόκαρε για να ειπωθεί στο δ.σ. ότι «μα τι πράγματα είναι αυτά, είναι δυνατόν να μην έχει σταλεί το κοστολόγιο;».
Για το ντοκιμαντέρ «Οι Άγνωστες Ζωές των Άλλων» για το οποίο κατηγορήθηκε ότι ήταν παραγωγής δικής του εταιρείας, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος ανέλαβε απλώς την οργάνωση της παραγωγής και ότι παραγωγός είναι η γερμανική εταιρεία Kreativitätsschule Bergisch Gladbach eV. «Υπήρξε σύγχυση στο δ.σ. μεταξύ των όρων διεύθυνση παραγωγής και παραγωγή».
«Ήταν λάθος το κόψιμο του γκέι φιλιού»
Ο κ. Σπυρόπουλος κλήθηκε να απαντήσει και για την απόφασή του να κόψει το γκέι φιλί από τη σειρά Downton Abbey, απόφαση η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. «Ήταν λάθος το κόψιμο του φιλιού. Σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε μια προσπάθεια λογοκρισίας της ομοφυλοφιλικής σχέσης. Δεν είμαι δογματικός, προσπαθώ να μαθαίνω και να γίνομαι καλύτερος», σημείωσε.
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ
Από την πλευρά του, το δ.σ. της ΕΡΤ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ανακάλεσε με ψήφους έξι (6) υπέρ και μία (1) κατά, τον κ. Κ. Σπυρόπουλο από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, ευχαριστώντας τον για την έως τώρα συνεργασία. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το δ.σ., ύστερα από ενδελεχή εξέταση αναφορών, ακρόαση του ίδιου του κ. Σπυρόπουλου, άλλων διοικητικών στελεχών και του Νομικού Συμβούλου της εταιρίας, καθώς και την διεξαγωγή πολύωρων συζητήσεων, επειδή από όλη αυτή τη διαδικασία προέκυψε αφενός ότι δεν τηρήθηκαν από την οικεία Γενική Διεύθυνση οι νόμιμες διαδικασίες για την κατ’ εξαίρεση δέσμευση της ΕΡΤ να συμμετάσχει σε διεθνή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Κισμέτ», για την οποία είχε εκπροθέσμως υποβληθεί σχετική πρόταση στην εταιρία και
αφετέρου ότι ο κ. Σπυρόπουλος ουδεμία διάθεση επέδειξε για αναγνώριση του λάθους του και μεταμέλεια, κάτι, που σε συνδυασμό και με άλλα προηγούμενα –μικρότερης σημασίας- ατυχή περιστατικά, οδήγησε το ΔΣ στο να άρει την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπό του .Τέλος, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, συνεκτιμήθηκε το γεγονός ύπαρξης σαφών ενδείξεων ότι έπαψε να υπάρχει στην οικεία Γενική Διεύθυνση το αναγκαίο καλό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στα στελέχη της εταιρίας, χωρίς η εξέλιξη αυτή να είναι άσχετη με την όλη συμπεριφορά του κ. Σπυρόπουλου».
*Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, για να δηλώσουν τη στήριξή τους στον κ. Σπυρόπουλο, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο σκηνοθέτης Φώτης Λαμπρινός, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως οι Γρηγόρης Ψαριανός, Μαρία Ρεπούση και Νίκος Μπίστης, ο δημοσιογράφος και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και το μέλος του δ.σ. της ΕΡΤ, Τέλης Σαμαντάς, ο οποίος ήταν ο μόνος που καταψήφισε την πρόταση αποπομπής του κ. Σπυρόπουλου. Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Σαμαντάς χαρακτήρισε την απομάκρυνση του κ. Σπυρόπουλου ως «παραβίαση κάθε έννοιας αξιοκρατίας στη δημόσια τηλεόραση».
tvxs