Μην θέλοντας να αντιληφθεί τις αιτίες για την κρίση της ελληνικής οικονομίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές του Spiegel, εξετάζει ως απάντηση στην ύφεση της οικονομίας της χώρας του ένα μνημόνιο. Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού, που τιτλοφορείται «το κρυφό πρόγραμμα λιτότητας του Σόιμπλε», υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών εκπονεί πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας καθώς φοβάται ότι η παρατεταμένη ύφεση στην ευρωζώνη θα επηρεάσει και την Γερμανία.
To πρόγραμμα εκτός από σφοδρές περικοπές, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, θα περιλαμβάνει και ρήτρες για τους διαδόχους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Λιτή παρακαταθήκη
Κατά το Spiegel, ο Σόιμπλε φαίνεται να προωθεί βαθιές περικοπές στα δημόσια έξοδα και μειώσεις σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές. Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα λιτότητας θα διασφαλίζει ότι όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ξοδεύει αλόγιστα αλλά αντιθέτως θα πρέπει εφαρμόζει την παρακαταθήκη περικοπών που θα αφήσει σαν κληρονομιά ο υπουργός Οικονομικών.
Ανάμεσα στα μέτρα που μελετά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι η αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από 7% σε 19% και η μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα όρια συνταξιοδότησης, βάσει του προγράμματος ενδέχεται να είναι ανώτερα των 67 ετών και υπάρχει πρόβλεψη για «αποτροπή της συνταξιοδότησης».
Ταυτόχρονα, το επιτελείο του γερμανικού υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των κοινωνικών παροχών στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι χήρες και οι ανύπαντρες μητέρες. Εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί θα υπάρξουν μειώσεις και στις δημόσιες δαπάνες που προορίζονται για έργα υποδομών.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να θεωρήσουν ότι αυτή η θετική μέχρι στιγμής κατάσταση είναι εξασφαλισμένη για το μέλλον», είχε πει σε ομιλία του ο Σόιμπλε, προετοιμάζοντας τους πολίτες για τα επικείμενα.
«Πικρό déjà vu»
«Οι Γερμανοί ζουν ένα πικρό déjà vu. Ήταν μόλις 10 χρόνια πριν που ο καγκελάριος Σρέντερ έλαβε σκληρά και καθόλου δημοφιλή μέτρα λιτότητας και εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές παροχές. Αυτή τη φορά οι περικοπές ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερες», σχολιάζει το Spiegel προσθέτοντας ότι «με απλά λόγια, η Γερμανία αρχίζει να θέτει τον εαυτό της σε σιδηρά πειθαρχία».