18 Δεκεμβρίου 2012
Δένδιας: «Ξεπαγώνουν» οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας - Συνεργασία στα θέματα της λαθρομετανάστευσης
«Ξεπαγώνουν» οι σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα με το πέρας της διήμερης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα.
«Οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσική Ομοσπονδία πέρασαν, όπως θα ξέρετε, μια περίοδο σχετικού πάγου το 2010-2011. Νομίζω ότι είναι σωστό και πάρα πολύ χρήσιμο για την Ελλάδα οι σχέσεις αυτές να επανέλθουν στο σύνηθες, καλό και θερμό επίπεδό τους. Κι αυτήν την έννοια είχε η επίσκεψή μου εδώ, η οποία όμως πέραν της γενικής μας πρόθεσης αποκατάστασης του συνηθισμένου καλού και εγκάρδιου κλίματος και αναβάθμισης των σχέσεων κάλυψε και την ανάγκη υπογραφής του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.
Το εφαρμοστικό αυτό πρωτόκολλο, που κυρώνει τη Συμφωνία Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, υπεγράφη νωρίτερα σήμερα από τον Νίκο Δένδια και τον επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας, Κονσταντίν Ρομοντάνοφσκι, και αποτελεί το 23ο αντίστοιχο της Ρωσίας με χώρες της ΕΕ.
Λίγο μετά την τελευταία συνάντηση του προγράμματός του με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, o υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου «διαρκούς συνεργασίας ως προς τα θέματα που άπτονται και της λαθρομετανάστευσης και του τράφικινγκ, που λίγο ως πολύ συναρτάται με τη λαθρομετανάστευση».
Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονο τράφικινγκ ανθρώπων και από τη Ρωσική Ομοσπονδία και από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες και ότι «έχουμε κάθε ενδιαφέρον ως χώρα-μέλος της ΕΕ να καταπολεμήσουμε αυτό το ιδιαίτερα εγκληματικό φαινόμενο και χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας γι’ αυτό».
«Ζητήσαμε και εξασφαλίσαμε την απευθείας συνεργασία και βοήθεια της ρωσικής πλευράς προς την κατεύθυνση αυτή», είπε, συμπληρώνοντας την ανάγκη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας να αξιοποιήσουν, τόσο την εμπειρία όσο και την τεχνογνωσία της ρωσικής πλευράς στην αντιμετώπιση φαινομένων εγκληματικότητας που έχουν καταγωγή από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης από τη Ρωσία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι αυτό αφορά «λιγότερο από εκατό άτομα ετησίως», γεγονός που εξηγείται από το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία σε σχέση με άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά και καταρρίπτει όσους φόβους έχουν απομείνει ακόμη στο θέμα των διευκολύνσεων στη χορήγηση θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες.
Ερωτηθείς για τη λεγόμενη «δασική τρομοκρατία», στην οποία είχαν αναφερθεί οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «δεν υπήρξαν οποιαδήποτε στοιχεία από τη ρωσική πλευρά που να μου επιτρέπουν να πω κάτι παραπάνω για το θέμα αυτό», επανέλαβε πάντως παλαιότερη δήλωσή του ότι στο θέμα των πυρκαγιών υπήρξε εμπλοκή της ΕΥΠ, «δεν έχω όμως κάποιο στοιχείο που θα μου επιτρέψει να πω ότι αυτές οι έρευνες κατέληξαν κάπου συγκεκριμένα».
Σε ερώτηση, επίσης, για ελληνικά δημοσιεύματα του παρελθόντος σχετικά με τυχόν εμπλοκή ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σε υποθέσεις παρακολούθησης, απειλής ή και απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, από υπηρεσίες άλλων χωρών, πρόσθεσε λακωνικά ότι «για το διάστημα τουλάχιστον που είμαι εγώ υπουργός δεν προέκυψε από πουθενά οποιοδήποτε τέτοιο στοιχείο και βέβαια δεν μου τέθηκε σήμερα κάποιο τέτοιο θέμα από τον επικεφαλής της FSB».