24 Δεκεμβρίου 2012

ΠΓΔΜ: Επεισόδια εντός και εκτός Κοινοβουλίου

Επεισόδια εντός και εκτός Κοινοβουλίου συνόδευσαν την ψήφιση του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ, με συνοπτικές διαδικασίες και απόντες τους περισσότερους βουλευτές της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς η κυβέρνηση Γκρούεφσκι κατέθεσε τον προϋπολογισμό χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των τροπολογιών.





Διαδηλωτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αντιπαρατάχθηκαν έξω από τη Βουλή, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε και μέσα στην Αίθουσα της Ολομέλειας, όπου επενέβη η ασφάλεια απωθώντας βίαια βουλευτές της αντιπολίτευσης και απομακρύνοντας τους δημοσιογράφους.





Υπέρ του σχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση ψήφισαν 65 βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά τέσσερις βουλευτές αλβανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Η συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού διήρκεσε μόλις 35 λεπτά.

Μετά τα σημερινά επεισόδια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στις συνεδριάσεις της Βουλής. Ο κ. Τσερβένκοφσκι κάλεσε τους πολίτες της χώρας σε ανυπακοή κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην ΠΓΔΜ θα υπάρξει «λαϊκή εξέγερση», όμοια με εκείνη που εκδηλώθηκε στη Σερβία στις 5 Οκτωβρίου 2000, η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Σήμερα καταπατήθηκε το Σύνταγμα στη χώρα. Δεν υπάρχει πλέον Δημοκρατία, δεν υπάρχει Βουλή. Από τη μιά μεριά είναι το δικτατορικό καθεστώς του Γκρούεφσκι και απέναντι του ο λαός», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσερβένκοφσκι και πρόσθεσε ότι από αύριο η αντιπολίτευση ξεκινά αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Από την μεριά του το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατηγόρησε τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι σήμερα επιχείρησε να προκαλέσει «χάος» στη χώρα και να κινηθεί «πραξικοπηματικά», όμως η προσπάθεια του απέτυχε.

real.gr