03 Δεκεμβρίου 2012

Η Μέρκελ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους

Ανοικτό άφησε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο να αποδεχτεί τελικά η Γερμανία νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση από την Ελλάδα των όρων επαναγοράς του.

Συγκεκριμένα, η καγκελάριος – η οποία μέχρι τώρα απέκλειε νέο «κούρεμα» με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση των συμφωνιών της Ε.Ε. – δήλωσε χθες στην εφημερίδα Bild ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να επαναθεωρήσουν το σενάριο «κουρέματος» μόλις σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα:

«Εάν και εφόσον η Ελλάδα καταφέρει κάποια στιγμή να στηριχθεί στα δικά της έσοδα, δίχως να χρειάζεται να δανείζεται, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση και να καταλήξουμε σε νέα εκτίμηση», κάτι που, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, δεν πρόκειται να συμβεί πριν το 2014 ή 2015.

Το ενδεχόμενο, το οποίο αφήνει ανοικτό η Μέρκελ, μιας τελικής «συγχώρεσης» του ελληνικού δημόσιου χρέους, σηματοδοτεί σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές, το τέλος της «άρνησης» από την πλευρά της Γερμανίας να δεχτούν αυτό που εδώ και καιρό θεωρείται ευρέως ως αναπόφευκτο.

iefimerida.gr