Κατά 7 βαθμίδες αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, έπειτα από την ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη βαθμίδα B- ενώ πρωτύτερα βρισκόταν σε «Επιλεκτική Χρεοκοπία». Πρόκειται για μια από τις εντυπωσιακότερες αναβαθμίσεις...
που έχουν γίνει από ξένο οίκο αξιολόγησης και αντικατοπτρίζει την αλλαγή που υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα.
Πλέον οι αναλυτές δε βλέπουν σε καμιά περίπτωση χρεοκοπία της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι έχασαν πολλά όσοι πόνταραν σ’ αυτό.
Οχι, πως θα αλλάξει κάτι άμεσα για τον κόσμο ούτε ότι έχει και μεγάλη σημασία αφού οι οίκοι παίζουν μεγάλα παιχνίδια αλλά όπως και να το κάνεις είναι μια δικαίωση της ελληνικής προσπάθειας.
Επίσης, ο οίκος αναβάθμισε και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε «B» από «SD», δείχνοντας έτσι ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον οίκο, το outlook παραμένει σταθερό. Παράλληλα, η S&P επισημαίνει ότι η αναβάθμιση οφείλεται στην ολοκλήρωση της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.
"Βλέπουμε την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να διαθέσουν ουσιαστική ταμειακή ανακούφιση στην Ελλάδα ως ενδεικτική της αποφασιστικότητάς τους να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην οικονομία της Ελλάδας και να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη", αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος.
Όσον αφορά τις προοπτικές της χώρας, αυτές κρίνονται σταθερές, και σύμφωνα με την Standard and Poor’s, οφείλονται και στη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.
Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, οίκος αναφέρει ότι βασίζεται στις αυξήσεις των φόρων, την ενίσχυση της είσπραξης φόρων, το εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις περικοπές δαπανών.