11 Ιανουαρίου 2013

Νέο χτύπημα Βρούτση στα λαμόγια: Από Μάρτιο κομμένες οι συντάξεις σε 560.000 που δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ και φοροδιαφεύγουν

Της Ρούλας Σαλούρου

Μετά τους συνταξιούχους-μαϊμού, στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν οι συνταξιούχοι που φοροδιαφεύγουν. Επείγον έγγραφο προς τις διοικήσεις των ταμείων ξεκαθαρίζει ότι μετά τις 28 Φεβρουαρίου, θα κοπούν όσες παροχές δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.


Διορία μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, δίνει στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να συμπληρωθούν οι οριστικές λίστες όλων των ασφαλισμένων με τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Με έγγραφο που φέρει την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον» ο υπουργός ζητά από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών να προβούν στις άμεσες ενέργειες, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προκειμένου να υπάρξει η συμπλήρωση των περίπου 560.000 συντάξεων, που δεν αντιστοιχούν σε κάποιον Αριθμό Μητρώου.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των εκτιμήσεων, οι απώλειες του κράτους από τους συνταξιούχους που δεν δηλώνουν στην εφορία το ακριβές ποσό που παίρνουν… φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ και η υποχρεωτική απογραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ οδήγησε στη διαπίστωση ότι υπάρχουν 560.000συντάξεις που δεν αντιστοιχίζονται με κάποιο μητρώο.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει δώσει διορία στα Ταμεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των συνταξιούχων.

Όμως βάσει του νέου εγγράφου που παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr, οι διοικήσεις των ταμείων, πρέπει έως τις 14:00 της 10ης Φεβρουαρίου, στο δικτυακό τόπο του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμής Συντάξεων της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, να αναρτήσουν τις σχετικές λίστες με τα ονόματα των ασφαλισμένων, για τους οποίους λείπουν οι ΑΜΚΑ και οι ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα, όλες οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως εξής:

α) μέχρι την 10.02.2013 να έχει συμπληρωθεί τουλάχιστο το 40% των Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. που λείπουν ή είναι άκυροι και αφορούν σε συνταξιούχους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και γενικά όσους λαμβάνουν παροχές από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), το Δημόσιο, το Μ.Τ.Π.Υ. και την Τράπεζα της Ελλάδος και

β) μέχρι και την 28.02.2013, η συμπλήρωση όλων των ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να έχει ολοκληρωθεί στο100% με το πέρας και των διαδικασιών της αυτοπρόσωπης απογραφής.

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθεί παράταση πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2013 και για το λόγο αυτό εντέλλονται οι Πρόεδροι και οι Διοικητές των ταμείων, στο πλαίσιο των ευθυνών που απορρέουν από τη φύση των καθηκόντων τους, να μεριμνήσουν με προσωπική ευθύνη για την πιστή τήρηση των προθεσμιών.

Όσοι ασφαλισμένοι δεν ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους μέχρι τότε, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ήδη στον ΟΑΕΕ σταμάτησε η καταβολή της σύνταξης σε 1.595 άτομα που δεν φρόντισαν εγκαίρως να δηλώσουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων, σχεδιάζεται μέσα στο 2013 να καταργηθούν και οι βεβαιώσεις συντάξεων και η υποχρεωτική καταγραφή των ποσών στις φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή, το ποσό των συντάξεων θα προεκτυπώνεται στο έντυπο των δηλώσεων προκειμένου έτσι, να υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος καταγραφής των εισοδημάτων των συνταξιούχων.


Πηγή:www.capital.gr