29 Ιανουαρίου 2013

Πριν τις εκλογές του Ιουνίου είχαν φύγει 87 δισ. στο εξωτερικό!

Την εκτίμηση πως τα χειρότερα πέρασαν και πως μπορούμε να αισιοδοξούμε εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

«Πιστεύω ότι τα χειρότερα τελείωσαν και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι πλέον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση των Financial Times., τονίζοντας ότι την άποψή του ενισχύει το γεγονός πως έχουν ψηφισθεί όλοι οι νόμοι του προγράμματος και η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή τους.

Στη συνέχεια ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει μεγάλος μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε προ ευρώ και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα την έχει ανακτήσει πλήρως: «Από το 2001 ως το 2009, η Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας κόστους έχασε 31%. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που προβλέπει το πρόγραμμα, μπορέσαμε μέχρι σήμερα να ανακτήσουμε το 75% αυτής της απώλειας. Και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτής, θα έχουμε ανακτήσει το σύνολο της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας».

Ο ίδιος, προχωρά σε μια αποκάλυψη-σοκ πως μέχρι και πριν τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου η αιμορραγία των καταθέσεων στο εξωτερικό είχε φθάσει στο απίστευτο ποσό των 87 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακτηθεί εξ αυτών 15 δισ. ευρώ και οι προοπτικές είναι καλές για να συνεχίσει η επιστροφή.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι η ύφεση φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 4,5% αλλά υποστηρίζει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά και θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης «δεδομένου ότι η ψυχολογία έχει βελτιωθεί».

star.gr