10 Ιανουαρίου 2013

Το ΣτΕ αποφασίζει αν το Μall είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο ή το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης

[Κλασική Ελλάδα! Να γκρεμίσουμε το Mall και να τα γαμήσουμ@ όλα... Γι' αυτό δεν έρχεται κανένας να επενδύσει στη χώρα: Γιατί ακόμα και μετά από 10 χρόνια κινδυνεύει να του κλείσουν το μαγαζί... Αν είναι αυθαίρετο, να πληρώσει και να νομιμοποιηθεί αλλά όχι και να το γκρεμίσουμε όπως ζητάνε οι αστείοι του ΣΥΡΙΖΑ!]

Η τύχη του Mall Athens του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Ευρώπης έκτασης 75.000 τετραγωνικών μέτρων κρίνεται αύριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς ξανανοίγει ο σχετικός φάκελος, δέκα χρόνια μετά την κατάθεση της πρώτης προσφυγής από κατοίκους του Αμαρουσίου.

Το αίτημα που εξετάζει τώρα το ΣτΕ αφορά, όπως σημειώνεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» είναι το αίτημα να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 περί Ολυμπιακής προετοιμασίας που προωθήθηκε από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον οποίο χορηγήθηκε ειδική οικοδομική άδεια στην εταιρεία Lamda Development του ομίλου Λατση για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου συνολικού εμβαδού 75.000 τ.μ. μαζί με κτίριο γραφείων 17.000 τ.μ.. Και ως συνέπεια να κριθούν αυθαίρετες και κατεδαφιστέες οι εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι επί θητείας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη την περίοδο 2000-2004 δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε η κατασκευή παρά το γεγονός ότι το 2003,μετά και πάλι από προσφυγή των κατοίκων, είχε ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις και δύο νόμους του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η δικαστική απόφαση, παρακάμφθηκε με τη νέα νομοθετική ρύθμιση του κ. Βενιζέλου που έδωσε νέα οικοδομική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε καταγγείλει -ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- την ανέγερση του Mall ως μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, κάτι το οποίο απλώς «ξέχασε» στη συνέχεια.

iefimerida.gr