10 Ιανουαρίου 2013

Μυστηριώδης δολοφονία τριών γυναικών κουρδικής καταγωγής στο Παρίσι-Μιας συνιδρίτριας του ΡΚΚ και μιας συνεργάτιδας του Οτσαλάν

Δολοφονημένες με σφαίρες στο κεφάλι βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης εντός του Κουρδικού Ινστιτούτου τρεις γυναίκες κουρδικής καταγωγής με τη μία από αυτές να θεωρείται ως ιδρυτικό στέλεχος του PKK, με την υπόθεση να είναι γεμάτη «σκιές» και μυστήρια.

Το άγριο έγκλημα φέρεται να έλαβε χώρα εντός του Ινστιτούοτου λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία οι τρεις γυναίκες αναμφίβολα εκτελέστηκαν και μάλλον άνοιξαν οι ίδιες την πόρτα στο δολοφόνο τους.

Ενα από τα θύματα, 32χρονη Φιντάν Ντογάν, ήταν υπάλληλος του Ινστιτούτου και αντιπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου του Κουρδιστάν στη Γαλλία, ενώ μια ακόμα γυναίκα, η νεαρή Λεϊλά Σοϊλεμέζ, ήταν στέλεχος του ΡΚΚ.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις δολοφονημένες βρίσκεται και η 54χρονη Σακινέ Τσανζίζ η οποία φέρεται ως συνιδρύτρια του PKK μαζί με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλους Κούρδους αυτονομιστές.

Η Τσανσίζ με το ψευδώνυμο «Σάρα» αποτέλεσε ηγετικό στέλεχος του PKK με έντονη συμμετοχή στην πολιτική και ένοπλη δράση του κινήματος.

Από τη πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε τη δολοφονία με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς να δηλώνει «Καταγγέλλω μια τέτοια φρικαλεότητα η οποία διαπράχθηκε με τη μορφή μιας εξωδικαστικής εκτέλεσης. Είναι μια φρικτή πράξη».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ έσπευσε στο σημείο της δολοφονίας και χαρακτήρισε απαράδεκτες τέτοιες ενέργειες ενώ δεσμεύθηκε ότι οι γαλλικές αρχές θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Το περιστατικό καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου ιδιαίτερα από τις τελευταίες εξελίξεις που θέλουν τις διαπραγματεύσεις των τουρκικών αρχών με τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν να βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

iefimerida.gr